Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ενα κρεβάτι θα μας σώσει

Υπάρχει περίπτωση να σχετίζονται με κάποιο τρόπο οικονομική κρίση και εξάρτηση από το σεξ; Το ερώτημα μοιάζει παράδοξο... Ωστόσο μια ομάδα Νεοϋορκέζων ψυχοθεραπευτών, παρατηρώντας τη συμπεριφορά χρηματιστών, τραπεζικών και επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Αμερική, συμπέρανε ότι οι οικονομικές δυσκολίες και η ακατάσχετη όρεξη για σεξ έχουν στενή σχέση μεταξύ τους.
Παρατήρησαν π.χ. ότι την εποχή της κρίσης είχε αυξηθεί η σεξουαλική δραστηριότητα πολλών εξ αυτών που εργάζονταν στον χρηματιστηριακό κλάδο και με κάθε ευκαιρία, είτε σε μεσημεριανά διαλείμματα είτε σε επαγγελματικά ταξίδια, είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις.
Είναι μια επίκαιρη παρατήρηση και ίσως και η απάντηση σε όσους απόρησαν για το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε στη χώρα μας το βίντεο ερωτικού περιεχομένου του γνωστού πρώην μοντέλου τις ημέρες που ανακοινώθηκαν τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Το σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα φυσικό και πανίσχυρο αντικαταθλιπτικό, ένας γρήγορος τρόπος για να αποβάλει κάποιος την ένταση και το στρες. Εξηγείται έτσι το γεγονός ότι σε στιγμές οικονομικής ύφεσης το ενδιαφέρον για το περιστασιακό σεξ και την πορνογραφία αυξάνεται.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και ο γνωστός Αμερικανός ψυχολόγος, συγγραφέας και θεραπευτής Πάτρικ Κέιρνς, ο οποίος, περιγράφοντας την εξάρτηση από το σεξ, υπογραμμίζει: «Η εμμονή για σεξ και ρομαντισμό και οι φαντασιώσεις που τη χαρακτηρίζουν χρησιμοποιούνται συχνά για την αποφυγή της οδυνηρής πραγματικότητας. Οι εξαρτημένοι από το σεξ συνήθως είναι άτομα που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με υγιείς τρόπους ένα στρεσογόνο γεγονός».
«Πριν καταλήξει σε μια σειρά από περιστασιακές σεξουαλικές συνευρέσεις», παρατηρεί ο γνωστός Αμερικανός ψυχολόγος, «ο εξαρτημένος διανύει συνήθως μια περίοδο μεγάλου άγχους που συχνά χαρακτηρίζεται και από εμμονές. Η ένταση που ο εξαρτημένος νιώθει είναι και η αφορμή για να καταφύγει στην εφήμερη ηδονή που προσφέρουν το περιστασιακό σεξ και η πορνογραφία. Υστερα από κάθε συνεύρεση ή υποβοηθούμενη από πορνογραφικό υλικό φαντασίωση, ο εξαρτημένος νιώθει καλύτερα. Η ανακούφιση είναι όμως προσωρινή, χρειάζεται έτσι να επαναλάβει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα την πράξη. Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος της εξάρτησης που τον πυροδοτούν επίσης αλκοόλ, ναρκωτικά, ψυχοφάρμακα, τζόγος κ.λπ.».
«Εχω παρατηρήσει ότι όταν κάποιος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες αυξάνεται η σεξουαλική του δραστηριότητα και η ροπή του προς την παρανομία», λέει στην «Ε» ο ιδιωτικός ερευνητής Γ. Τσούκαλης και διευκρινίζει: «Εχω συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις εξασκώντας το επάγγελμά μου. Τελευταία είχα αντιμετωπίσει την περίπτωση ενός Κύπριου επιχειρηματία με συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, τη Μαγιόρκα και τη βόρεια Αγγλία που ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είχε συνάψει παθιασμένη σχέση με μια χορεύτρια. Ο επιχειρηματίας, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δώσει αφορμές στη σύζυγό του, αψηφώντας τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση προσέφερε στην ερωμένη του δώρα μεγάλης αξίας όπως αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, επώνυμο χρυσό ρολόι, έπιπλα κ.ά. Είναι σαφές ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις μερικοί, αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις, προτιμούν να ξεφύγουν μέσω του σεξ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...