Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ζήτησαν δήμευση της περιουσίας Μαντέλη

Υπέρ της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη μέχρι του ποσού της «προεκλογικής χορηγίας», που παραδέχτηκε ότι έλαβε από τη Siemens, τάχθηκε ομόφωνα η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και βουλευτών, που συνεδρίασε στη Βουλή.

Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να ανοίξουν και να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδίου και των οικείων του, μετά την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Η παραγγελία για δήμευση της περιουσίας του κ. Μαντέλη θα αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

Ήδη, η εξεταστική επιτροπή έχει δώσει εντολή για δέσμευση του λογαριασμού, όπου μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα από τα 200.000 μάρκα που είχε λάβει ο κ. Μαντέλης.

Η επιτροπή αποφάσισε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Ο έλεγχος, που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990, με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.
Προσεχώς στον ανακριτή Μαντέλης και Τσουγκράνης
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τάσο Μαντέλη οι ειδικοί εφέτες ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ.Νικολακέα και Ι.Φιοράκης, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων που έδωσαν στην εξεταστική επιτροπή τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟCΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη. Παράλληλα, στο Εφετείο μελετώνται και διασταυρώνονται και τα δεδομένα που έχουν αποστείλει οι ελβετικές αρχές για την υπόθεση, τα οποία παρελήφθησαν αμετάφραστα τον περασμένο Ιανουάριο και μεταφρασμένα στα τέλη Απριλίου.

Οι δύο εφέτες έχουν ήδη ζητήσει επιβεβαίωση των ισχυρισμών Τσουγκράνη περί μεταφοράς ποσών από τον λογαριασμό «Α RΟCΟS», τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεισε το 2007, σε ελληνική τράπεζα, απ' όπου θα ζητήσουν άρση απορρήτου, ώστε να δουν την κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...