Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin


Τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων, αναζητά η Αστυνομία. Από τα πρώτα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας, προκύπτει ότι τουλάχιστον τρία άτομα έριξαν τις μολότοφ στο κτίριο.
Μιλώντας στον BHMA FM 99,5, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κοκκαλάκης ανέφερε πως από το οπτικό υλικό και τις μαρτυρίες προκύπτει πως με σφυριά και πέτρες αρκετά άτομα έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος και εν συνεχεία πέταξαν τις μολότοφ.
Ο κ. Κοκκαλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάμερες έχουν καταγράψει φιγούρες, αλλά όχι πρόσωπα. Για το λόγο αυτό, η αστυνομία αναζητά αυτόπτες μάρτυρες που να μπορούν να περιγράψουν τα άτομα που πραγματοποίησαν την επίθεση, προκειμένου να φθάσει στην ταυτότητα των δραστών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι έρευνες της Αστυνομίας για τους δράστες της επίθεσης εστιάζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Ψάχνουμε τουλάχιστον τρία άτομα για τον εμπρησμό. Την έρευνα έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Αναζητούμε πληροφορίες για να μάθουμε ποιοι είναι και για να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματικό, «ήδη έχουμε πληροφορίες για την προέλευση της ομάδας που επιτέθηκε στην τράπεζα. Θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους δράστες από τις καταγραφές των ιδιωτικών καμερών και αυτών της ΕΛ.ΑΣ. πριν και μετά την εμπρηστική επίθεση. Τα ίδια άτομα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις πριν και μετά την πυρπόληση της τράπεζας. Πρώτος στόχος μας είναι αναγνωρίσεις ατόμων από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών που δεν είχαν κουκούλες ή κράνη».
Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν μεταφερθεί υπολείμματα των βομβών μολότοφ που συγκεντρώθηκαν από την αστυνομία. Ο εισαγγελέας Ν.Ορνεράκης μετέβη χθες, Τετάρτη, στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, προκειμένου να εποπτεύσει των σχετικών ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων της τράπεζας, τα άγνωστα άτομα πρώτα περιέλουσαν την τράπεζα με βενζίνη και μετά έριξαν μολότοφ. «Ήθελαν θύματα» δήλωσε σύζυγος τραυματισμένης υπαλλήλου στο Mega.
 Αυτόπτες μάρτυρες για τα γεγονότα στη Marfin
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων της Marfin, την ώρα της εμπρηστικής επίθεσης, μέσα στο κτίριο, βρίσκονταν συνολικά 26 υπάλληλοι. Οι 23 διασώθηκαν. Νεκροί είναι οι: Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών.
Όπως επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Φ.Κουτσάφτης ο οποίος διενήργησε την Πέμπτη την νεκροτομή στις σορούς των θυμάτων, οι τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι ανέπνευσαν «τεράστιες ποσότητες καπνού» και πως μόνο ο άνδρας φέρει κάποια εγκαύματα, κάτι που καταδεικνύει πως πέρασε μέσα από τη φωτιά στην προσπάθειά του να διασωθεί. Ο κ. Κουτσάφτης επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η μία νεκρή ήταν έγγυος.
Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει, πάντως, το γεγονός ότι άτομα, που παρέμεναν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας την ώρα που το κτίριο καιγόταν και υπάλληλοι είχαν βγει στα μπαλκόνια ζητώντας βοήθεια, εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα να φθάσουν στο σημείο.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι πυροσβέστες έφθασαν πεζή, ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κατάφερε να προσεγγίσει το κτίριο επτά λεπτά αργότερα, αν και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, στην πλ.Κλαυθμώνος. Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν το πυροσβεστικό όχημα με πέτρες, ενώ τα επόμενα οχήματα έφθασαν στο σημείο με αστυνομική δύναμη.
Στον εισαγγελέα οδηγούνται το μεσημέρι της Πέμπτης, τα 25 άτομα που συνελήφθησαν τόσο στη διάρκεια των επεισοδίων, όσο και από την κατάληψη της οδού Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο. Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.
Συνολικά, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν 70 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 25 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ακόμη, στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 55 άτομα, εκ των οποίων 41 αστυνομικοί. Από τους πολίτες, σοβαρότερα τραυματισμένος είναι ένας από τους υπαλλήλους στης Marfin, που στην προσπάθειά του να σωθεί από την πυρκαγιά, πήδηξε από μπαλκόνι.
Εν τω μεταξύ, από το αρχηγείο της αστυνομία ερευνάται η καταγγελία μιας γυναίκας, κατοίκου Εξαρχείων, σύμφωνα με την οποία άνδρες της ομάδας Δέλτα και ΔΙΑΣ την ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι της. Δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αναφέρει ότι η γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, την ώρα που αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα και ΔΙΑΣ διέσχιζαν την οδό Τοσίτσα, φώναξε: «Αμάν, μας έχετε τρελάνει». Όπως καταγγέλλει η γυναίκα, αστυνομικοί σταμάτησαν επί τόπου, εισέβαλαν στο διαμέρισμά της και την ξυλοκόπησαν άγρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...