Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

9.500 ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!…

Ρεπορτάζ : Σοφία Νέττα
(από την Ελευθεροτυπία)
Με 9.500 ελεγκτές-530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς- θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους από την 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υγείας για τη συμμόρφωση στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε… 
δημόσιους χώρους, ενώ ο νόμος δεν αφήνει κανένα παράθυρο όσον αφορά τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων καπνού. Τις ανακοινώσεις έκανε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.Μεταξύ άλλων επισήμανε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και πάλι η τηλεφωνική γραμμή 1142 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε πρώτη φάση θα δίνονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ σε δεύτερη φάση η γραμμή θα δέχεται και καταγγελίες για τους παραβάτες.Σημειώνεται πως τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες είτε για διευθυντές υπηρεσιών.Κάθε παράβαση θα καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση που δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας, για να μπορεί ο ελεγκτής να βλέπει αν υπάρχει υποτροπή, ώστε να γνωρίζει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε απλή επίπληξη ή σε επιβολή προστίμου.
Στην αρχική φάση επιβολής του νόμου θα γίνονται παρατηρήσεις και επιπλήξεις, διευκρινίστηκε χθες, και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται πιο δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός, μετά την τέταρτη υποτροπή τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως το 80% της αξίας των προστίμων θα επιστρέφεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν (νυχτερινή εργασία, υπερωρίες κ.λπ.). «Αυτή η επιπλέον, η υπερωριακή δουλειά, και αυτά τα κλιμάκια που θα διαμορφωθούν θα πρέπει για να είναι αποτελεσματικά να έχουν και την αντίστοιχη ανταμοιβή» σημείωσε η υπουργός.Οσον αφορά τα καζίνα και τα κέντρα με «ζωντανή» μουσική άνω των 300 τ.μ., δίνεται παράταση έως τις 31 Μαΐου 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις, ενώ καταργούνται επίσης τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.«Η αναγκαιότητα αυτής της νομοθεσίας απορρέει από τα πολύ θλιβερά ρεκόρ που έχει η χώρα μας αναφορικά με τη χρήση του καπνού. Δηλαδή είμαστε πρώτοι σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως, είμαστε πρώτοι σε έκθεση σε παθητικό κάπνισμα πανευρωπαϊκά και είμαστε πρώτοι στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατ’ άτομο επίσης πανευρωπαϊκά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μπεχράκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής.
Για το θέμα της χορήγησης των φαρμάκων για το κάπνισμα και την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Γ. Τούντας επισήμανε πως «υπάρχει εισήγηση από την πλευρά της Αντικαπνιστικής Επιτροπής για να μπορούν να χορηγούνται τα φάρμακα αυτά σε περιπτώσεις ασθενών, δηλαδή όταν υπάρχει συνοδός νόσος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και μετά θα υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου προς το υπουργείο Υγείας, προς την ηγεσία του υπουργείου». *ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ: ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 40% ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙΓνωστές οι επιδράσεις στην υγεία, άγνωστες οι επιπτώσεις στην οικονομία…Των ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ – ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗΚανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα μέτρων περιορισμού του καπνίσματος, ούτε τη θετική επίδρασή τους στην υγεία, καπνιστών και μη.Οι αντιρρήσεις, πέραν της θεωρητικής προσέγγισης περί δικαιώματος και ελευθερίας, έγκεινται στη χρονική στιγμή που επιλέγεται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.«Διαφωνούμε με τον χρόνο εφαρμογής που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση, γιατί ο κλάδος μας καταγράφει μείωση του τζίρου από πέρσι 40% και από την εμπειρία σε σχέση με την εφαρμογή ανάλογων μέτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντείνεται η ανησυχία μας. Στην Ευρώπη τον πρώτο χρόνο που εφαρμόστηκε καταγράφηκε μείωση του κύκλου των εργασιών κατά 20-25%, ενώ το 10% των επιχειρήσεων έκλεισαν», λέει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και γ.γ. της Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Δεν διαφωνεί με τη γενική απαγόρευση, αλλά θέση της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί είναι το κάπνισμα να είναι ελεύθερο στα κέντρα διασκέδασης (πίστες, κλαμπ) και στα παραδοσιακά καφενεία που διαθέτουν τραπέζι για τυχερά παίγνια.Οσο για τις συνέπειες του καπνού στην υγεία; Οι ασθένειες περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους καθ’ όλη τη διαδρομή του καπνού στο σώμα μέχρι την… αποβολή του, μας λέει ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Σταύρος Μπεσμπέας. Και μας δίνει ποσοτικά στοιχεία για το κόστος νοσηλείας ασθενών από τις συνέπειες του καπνίσματος που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ τον χρόνο. Ομως όπως μας διαβεβαιώνει, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες για το θέμα στη χώρα μας, αφού «δεν τηρείται ούτε καν ογκολογικό μητρώο, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια».Πάντως η χώρα μας, σε αντίθεση με σφυγμομετρήσεις τύπου Ευρωβαρόμετρο που χρησιμοποιεί και το υπουργείο Υγείας και στην περσινή -την πιο πρόσφατη- εκδοχή του οποίου μας παρέπεμψε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας, καθηγητής Π. Μπεχράκης, δεν διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τους θεριακλήδες στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Health Interview Service -2004) που η Γιούροστατ έδωσε στην «Ε» και αφορούν την περίοδο 1999-2003, η Ελλάδα ήταν 12η στις 29 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, με συνολικό ποσοστό 27,6%.
Στους άνδρες οι καπνιστές ήταν 40,8% και στις γυναίκες 15,6%. Ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι το κάπνισμα επεκτείνεται στους ανηλίκους και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ανάμεσα στις γυναίκες.Στον αντίποδα των χωρών που επιτρέπουν χώρους για καπνίζοντες ή την επιλογή στους καταστηματάρχες, μερικές από τις οποίες παρουσιάσαμε χθες, βρίσκονται η Νορβηγία και η Ιρλανδία, που εφαρμόζουν καθολική απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους από το 2004, ενώ τον Ιούλιο του 2007 προστέθηκε και η Αγγλία, που έθεσε όλους τους κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό» χωρίς εξαιρέσεις, καταργώντας ακόμη και τις αίθουσες καπνιστών όπου υπήρχαν. Ηδη αναφέρεται ακόμη και μείωση των θανάτων από το κάπνισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι προαναφερθείσες πρεσβείες. Οπως μας επισήμαναν από την πρεσβεία της Νορβηγίας, αυτό είχε μια αναπάντεχη κοινωνική συνέπεια: ότι συσφίχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των άγνωστων καπνιστών που έβγαιναν «όξω» για μια τζούρα. Ηδη έχει μπει στα λεξικά ο όρος smirting από το smoke και το flirting…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...