Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Ρεκόρ χρεών από οικοδομές και επιχειρήσεις

ΙΚΑ: ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 26% (ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ Κ.ΛΠ.) * ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τελικώς, και αντίθετα με όσα πολλάκις ακούσαμε πρόσφατα και παλιότερα, το Δημόσιο δεν είναι ο μεγάλος οφειλέτης του ΙΚΑ. Αυτό όμως, δεν είναι απαραιτήτως καλή είδηση...
Στο χρονικό ενδιάμεσο οι οφειλέτες στο ΙΚΑ αυξήθηκαν. Σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ (στοιχεία Μαΐου 2009), τα φέσια εκτινάχθηκαν το 2005-8 από 2,1 σε 4,2 δισ. και κατέληξαν στα 5,1 δισ. (στοιχεία ΙΚΑ Αυγούστου 2010), σημειώνοντας νέα αύξηση 20% Σύμφωνα με την ανάλυση των πιστοποιημένων οφειλών, χωρίς τις διάφορες προσαυξήσεις και μέχρι τις 31/12/2009, το κεντρικό Δημόσιο έχει «ράψει» μόλις το 4,9% από το συνολικό φέσι των 5,13 δισ. (5.131.980.439) ευρώ που θα προσπαθήσει να εισπράξει το ΙΚΑ μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου 3863/2010 και μιας ενημερωτικής καμπάνιας που ξεκινά συντόμως.
Εάν στο κεντρικό Δημόσιο προστεθούν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι ΔΕΚΟ, οι δήμοι και οι κοινότητες μαζί με τις δημοτικές-κοινοτικές επιχειρήσεις, το κομμάτι από το φέσι ανεβαίνει μόλις στο 6,5% των συνολικών οφειλών.
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος (64,7%) προέρχεται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των οικοδομών, από τις οποίες οφείλονται στο ΙΚΑ 3,3 δισ. ευρώ (3.321.731.229). Πρόκειται δηλαδή για οφειλέτες που δεν αντιμετωπίζουν ευθέως τους περιορισμούς του Μνημονίου και της τρόικας, αλλά στενάζουν εν πολλοίς μέσα σε μια αγορά με μειωμένους τζίρους και χωρίς βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα.
Το παζλ των οφειλών συμπληρώνει ένα κομμάτι που εμφανίζει δυσκολίες διαφορετικής κλίμακας. Πρόκειται για χρέη συνολικού ύψους 1,36 δισ. (1.360.950.847) ευρώ, που προέρχονται από εταιρείες πτωχευμένες (1,7% του συνόλου), σε οριστική διακοπή (13,9%), υπό ειδική εκκαθάριση (8,2%), υπό εκκαθάριση (2,5%) και ανενεργές (0,13%).
Οφειλέτες με ονοματεπώνυμο
Ολες μαζί οι οφειλές αυτές αντιπροσωπεύουν το 26,51% του συνόλου των 5,13 δισ. και θεωρητικώς το ΙΚΑ περιμένει να εισπράξει κάποιο μέρος τους μέσα από δικαστικές διεκδικήσεις (που όμως τραβούν σε βάθος χρόνου), προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων (το ΙΚΑ θεωρείται πρωταθλητής σε αντίστοιχες κινήσεις) κ.λπ.
Το ΙΚΑ αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία μελετούν με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσουν ονομαστικούς καταλόγους με τους οφειλέτες τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, περιοριζόμαστε στη σημείωση ότι περίπου 150.000 ευρώ οφείλονται και από μη κατονομαζόμενα πολιτικά κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του προς την «Ε» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ (του οποίου παραμένει γενικός διευθυντής) δεν χρωστά στο ΙΚΑ ούτε ευρώ.
Από τη λίστα που δημοσιεύουμε σημειώνουμε ιδιαιτέρως τις οφειλές ύψους 113.376.226 ευρώ στην κατηγορία «αγροτικοί συνεταιρισμοί» και την οφειλή των 2,5 εκατ. στην κατηγορία «πρεσβείες». Τα ποσά στα οποία αναφερόμαστε αφορούν χρέη του παρελθόντος και όχι την τρέχουσα εισφοροδιαφυγή (30%, κατά τον κ. Σπυρόπουλο) και την ανασφάλιστη εργασία.
Για τις οφειλές των φορέων του Δημοσίου αναμένεται ρύθμιση, για τα χαρακτηριστικά της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν οι υπόχρεοι και το υπουργείο Οικονομικών. Το μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα 3,3 δισ. των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ανέρχονται στο 88,1% των οφειλών, εάν εξαιρεθεί το 1,36 δισ. των πτωχευμένων και των υπό εκκαθάριση.
Ευνοϊκοί όροι μέχρι 15 Οκτωβρίου
Για τη ρύθμιση των οφειλών, ισχύουν ευνοϊκοί όροι εφόσον οι υπόχρεοι κινηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου του 2010. Αναλυτικότερα προβλέπεται:
* Εκπτωση κατά 80% επί των πρόσθετων τελών, εάν γίνει εφάπαξ εξόφληση των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών. Τα πρόσθετα τέλη μπορεί να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ανάλογα με την αρχική οφειλή και το χρόνο της εκκρεμότητας.
* Εκπτωση κατά 60% στα πρόσθετα τέλη εάν η εξόφληση γίνει σε 36 μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.
* Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν οφειλές που δεν ξεπερνούν συνολικά τις 300.000 ευρώ. Εάν η οφειλή ξεπερνά αυτό το ποσόν, η ρύθμιση θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και ύστερα από απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην οποία συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ, ο γενικός διευθυντής Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και από ένας εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Εάν ο οφειλέτης αφήσει να περάσει η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου 2010, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης, τότε πέφτει στις πάγιες διατάξεις όπου η έκπτωση μειώνεται από το 80% στο 40% και από το 60% στο 20% αντιστοίχως. *

Μέσω τραπεζών οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία

Την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών, που υποχρεωτικά θα διεκπεραιώνουν τη μισθοδοσία για όλους από το 2011, σχεδιάζουν οι διοικήσεις των Ταμείων μαζί με το υπουργείο Εργασίας.
Μελετώντας συστήματα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκά κράτη, προσανατολίζονται σε διαδικασίες που ήδη θεσπίζονται για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή στην πηγή της. Το σκεπτικό είναι μάλλον απλό. Εφόσον όλες οι επιχειρήσεις θα εξοφλούν το προσωπικό μέσω τραπεζών, θα γίνει συμφωνία ώστε η τράπεζα να συλλέγει τις ασφαλιστικές εισφορές την ίδια στιγμή και να τις πιστώνει στο λογαριασμό του Ταμείου απ' ευθείας. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζα θα εισπράττει προμήθεια, την οποία τα Ταμεία δεν θα απέφευγαν προκειμένου να γλιτώσουν από την ογκούμενη εισφοροδιαφυγή. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα συνέφερε και τις τράπεζες, που θα είχαν περισσότερα χρήματα να τζιράρουν ερχόμενες έτσι και σε στενότερη επαφή με τους πελάτες τους.
Ενα άλλο μέτρο που μελετάται αφορά τη θέσπιση ηλεκτρονικής «έξυπνης κά  ρτας» για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Μέσω αυτής θα γίνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων και η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας χωρίς να μεσολαβούν χαρτιά και βιβλιάρια. Το μηχανογραφικό θα μπορεί έτσι να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για το ύψος των δαπανών ανά ασφαλισμένο, περιοχή, συμβεβλημένο ιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα και να εντοπίζονται φαινόμενα που προκαλούν οικονομική αιμορραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...