Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Χριστίνα Χριστοφάκη «Δεν πήρα χρίσμα από τον Πάγκαλο»

«Ζούμε μαζί στον Δήμο Σαρωνικού» είναι το προεκλογικό σύνθημα της κυρίας Χριστίνας Χριστοφάκη, δημοσιογράφου, μισής Χιώτισσας και μισής Κρητικιάς, κατά δήλωσή της, και πάνω από όλα συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, υποψηφίας δημάρχου στον (καλλικρατικό) Δήμο Σαρωνικού. Το εντυπωσιακό είναι ότι θέτει υποψηφιότητα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητη και όχι, όπως πολλοί θα περίμεναν, ως υποψήφια του ΠαΣοΚ. Ο κ. Πάγκαλος είναι σαφής: «Ο,τι κάνει, θα το κάνει με το δικό της όνομα» λέει συχνά.

Με στήριξη και από τον Επίτιμο

Ανεξάρτητη αλλά με σαφή στήριξη του ΠαΣοΚ απέναντι σε έναν αριστερό υποψήφιο, επί 22 χρόνια συνεχώς δήμαρχο στην περιοχή. Ανεξάρτητη επίσης αλλά με μια απρόσμενη στήριξη, αυτή του επιτίμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τη συνάντησε προσφάτως τυχαία εκφράζοντάς της συνάμα την εκτίμησή του ότι «στον Δήμο Σαρωνικού παίζεις χωρίς αντίπαλο, θα σκίσεις», αφήνοντάς την έκπληκτη. «Δεν ετέθη ποτέ θέμα οικογενειοκρατίας από τον Θόδωρο,ούτε πολιτικού ρίσκου του ιδίου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά» λέει η κυρία Χριστοφάκη και αποκαλύπτει ότι, όταν πήρε την απόφασή της να κατέλθει στην πολιτική (και έχει σκοπό, παρατηρεί, να παραμείνει αρκετά χρόνια σε αυτήν), πρώτα ενημέρωσε τα τρία παιδιά της, τον Ανδρέα, τον Θόδωρο (εννέα ετών) και τη Γεωργία (έξι ετών), και μετά τον σύζυγό της. «Είσαι αυθόρμητη, διαθέτεις ενεργητικότητα και σωστή αντίληψη και επιπλέον προέρχεσαι από οικογένεια που έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν τα διοχετεύσεις όλα αυτά στον δήμο, τότε θα έχεις επιτυχίες» της είπε ο κ. Πάγκαλος και η κυρία Χριστοφάκη δεν έχασε καθόλου χρόνο. Εβγαλε προσεγμένες προεκλογικές φωτογραφίες και κατήρτισε αμέσως το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Ευχή και από τον Αρχιεπίσκοπο
«Εχει άγνοια του κινδύνου» έσπευσαν ορισμένοι αντίπαλοί της να πουν και φέρνουν ως παράδειγμα πώς την αντιμετώπισαν πολλά ΜΜΕ όταν θέλησε προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά της να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και να ζητήσει την ευχή του. Συνέδεσαν αμέσως την υποψηφιότητά της με την παρεμβατικότητα που έχει στην πολιτική σκηνή και στο ΠαΣοΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κάτι βεβαίως που ενόχλη σε τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος αναρωτήθηκε αν έχει το δικαίωμα ή όχι η σύζυγος ενός επιχειρηματία να ανοίξει δική της επιχείρηση ή η σύζυγος ενός καλλιτέχνη να εκφράσει τη δική της καλλιτεχνική αντίληψη. «Γιατί όχι και η σύζυγος ενός πολιτικού;» είπε στους όποιους «δύσπιστους».

«Ο πατέρας μου Ανδρέας Χριστοφάκης, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στον Δήμο Καλυβίων, έφερε το σχολικό λεωφορείο στην περιοχή, το δίκτυο του νερού και τη ΔΕΗ. Εγώ σκοπεύω να δημιουργήσω εσωτερική συγκοινωνία στον νέο δήμο, να λύσω το αποχετευτικό, να προστατεύσω τον υδάτινο ορίζοντα, να προχωρήσω το σχέδιο πόλης, να στελεχώσω το Κέντρο Υγείας, να δημιουργήσω σύγχρονη σχολική υποδομή καινα καθαρίσω τον δήμο από τα σκουπίδια» λέει η κυρία Χριστοφάκη αναλύοντας το προεκλογικό της πρόγραμμα. Και ακόμη, κάτι ίσως που αποτελεί τον «κρυφό της άσο»: «Να συνδέσω τον Δήμο Σαρωνικούμε καραβάκια τα βράδια του καλοκαιριούμε την Επίδαυρο». Ονειρό της, να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος από τη Βάρκιζα ως το Σούνιο. Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά. Η κυρία Χριστοφάκη γκρινιάζει κι αυτή στον σύζυγό της για τα σκληρά μέτρα: «Εκείνο που με πείραξε περισσότερο απ΄ όλα είναι ότι κόψατε τον 13ο και τον 14ο μισθό». Σκοπεύει λοιπόν να διεκδικήσει ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια. Αλλά για να το πετύχει χρειάζεται μαεστρία, γνώση και κυρίως εμπειρία στην πολιτική. «Πήρα πολλά από τον σύζυγό μου» λέει η κυρία Χριστοφάκη. «Ο Θόδωρος είναι ένα μεγάλο πολιτικό σχολείο όχι μόνο για μένα αλλά και για τους ανθρώπους γύρω του, τους συνεργάτες του καιτους φίλους του. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική».

Το δείπνο με τον πλανητάρχη και τα κίτρινα τριαντάφυλλα
«Ο Πάγκαλος δεν είναι από τους πολιτικούς που έχουν ηλικία» είχε πει στον Μπιλ Κλίντον. Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει πάρει πολλά από τον σύζυγό της, τον οποίο θεωρεί «παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική»
Λόγω της πολιτικής δράσης και των γνωριμιών του συζύγου της η κυρία Χριστοφάκη είναι ίσως η μοναδική υποψήφια δήμαρχος στη χώρα που είχε συναντήσει τους περισσότερους ηγέτες του πλανήτη.Η σημαντικότερη συνάντηση που θυμάται ήταν αυτή με τον κ.Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο,τότε που το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ παρέθεσε επίσημο δείπνο στον (τότε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ.Στεφανόπουλο: «Κάθησα δίπλα στον πλανητάρχη και η κυρία Χίλαρι Κλίντον δίπλα στον κ.Στεφανόπουλο, όπως προβλέπει το αυστηρό πρωτόκολλο.

Μου είπε ότι του αρέσει πολύ η φέτα και η μεσογειακή διατροφή.Ηταν φιλικός.Κάποια στιγμή με ρώτησε γιατί είχαμε τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό μου.

Του απάντησα αυθόρμητα: “Ο Θόδωρος δεν είναι από τους πολιτικούς που έχουν ηλικία”. Εν συνεχεία με ρώτησε τη γνώμη μου για τους Τούρκους.Εκεί δεν κρατήθηκα και του απάντησα ως Χιώτισσα και ως κυπρία νονά.Αλλαξε αμέσως κουβέντα και μου είπε ότι του αρέσουν τα κίτρινα τριντάφυλλα. Οταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα,φρόντισα και του έστειλα κίτρινα τριαντάφυλλα.O πλανητάρχης με ευχαρίστησε επειδή το θυμήθηκα».Και όλα αυτά συνέβησαν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του κ.Πάγκαλου, όπως η ίδια αναφέρει χαμογελώντας,τη στιγμή που το σκάνδαλο Λιουίνσκι ήταν ακόμη νωπό.Γνώρισε,όμως,όπως λέει,και άλλους ηγέτες,όπως ο κ.Νέλσον Μαντέλα, στον οποίον την εντυπωσίασε η υπομονή του,και η σύζυγος του τότε πλανητάρχη και σημερινή υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον,από την οποία της έκανε εντύπωση η αποφασιστικότητά της και η προσήλωσή της στον στόχο της.Ακόμη θυμάται πώς γνώρισε την αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας Μιχίκο- «Οταν τη γνώρισα αισθάνθηκα τι σημαίνει να ζεις σε χρυσό κλουβί» λέει σήμερα- και πολλούς άλλους αρχηγούς κρατών,εστεμμένους,υπουργούς Εξωτερικών και αρχηγούς κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...