Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Χρήστος Κορτζίδης Δεν με πιστεύουν όλοι

Το καλοκαίρι του 2007 ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης κάνει, για 24 ημέρες, απεργία πείνας προκειμένου να αποδοθεί στον δήμο του η αρμοδιότητα της διαχείρισης της παραλίας του Αγίου Κοσμά, γεγονός που επιτεύχθηκε μετά και από δυναμική συμμετοχή των κατοίκων. Τρία χρόνια μετά, η συνάντησή του με τον «Καλλικράτη» τον οδηγεί στην ίδια απόφαση. Ηδη συμπληρώνει σήμερα 60 ημέρες απεργίας πείνας και συνεχίζει. Τί είναι αυτό, όμως, που οδηγεί τον 52χρονο δήμαρχο του γαλατικού χωριού, όπως χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Ελληνικού τον δήμο τους, να κηρύξει νέο «ανένδοτο»; Αξίζει τον κόπο για τη συνένωση Ελληνικού με Αργυρούπολη να πει το «νυν υπέρ πάντων ο αγών»;

Ο ίδιος εξηγεί συνεχώς ότι «δεν βάζουμε μόνο το θέμα της συνένωσης του δήμουαλλά εναντιωνόμαστε στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης του “Καλλικράτη”γιατί είναι κομμάτι της γενικότερης επίθεσης που εκδηλώνεται στο Ασφαλιστικό, στη φορολόγηση, στο εργασιακό» .

Γέννημα θρέμμα του Ελληνικού, είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών- ο γιος του είναι 26 και η κόρη του 22 ετών- «που ανησυχούν αλλά με στηρίζουν», λέει. Οταν ξεκινούσε την απεργία ήταν 103 κιλά, τώρα έχει χάσει 18. «Πίνω νερό και χυμούς. Βυσσινάδες, πορτοκαλάδες, τέτοια. Αυτό είναι το πλούσιο μενούμου ». Τον παρακολουθεί γιατρός και κάνει συνεχώς εξετάσεις. Κάποιοι αμφισβητούν ότι η απεργία είναι «αληθινή» και πολλοί πλέον του ζητούν να μη παίζει με τη ζωή του. «Αλλοι μου λένε “σταμάτα”, άλλοι λένε “τρώει σουβλάκια ο δήμαρχος”. Στελέχη του ΠαΣοΚ που ήθελαν τη συνένωση με την Αργυρούπολη με κατηγορούν. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι μαζί μας, έστω ηθικά. Εχει δυο άκρες το σχοινί. Ποιος θα αφήσει το σχοινί πιο γρήγορα;» αναρωτιέται.

Οργανωμένος στο ΚΚΕ από το 1977 ως το 2006, οπότε και διαγράφηκε, θεωρεί ότι τον αδίκησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα . Την περασμένη Δευτέρα είπε ότι δεν εκτιμά ως σωστό το αποσπασματικό περιεχόμενο της απεργίας του, με δεδομένο ότι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έγιναν συνενώσεις πρόχειρα και άστοχες. «Ηταν άδικη. Συνειδητά το κάνει να θέλει να αποδείξει ότι γίνεται η απεργία μόνο για τη συνένωση του δήμου. Ξέρει ότι δεν γίνεται μόνο γι΄ αυτό. Ακόμη μας θεωρεί ανθρώπους που εγκαταλείψαμε τις αρχές μας...» σημειώνει. Πάντως, προσθέτει, «πριν από είκοσι ημέρες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τον είχε επισκεφθεί “για το ανθρώπινο ζήτημα”.

Με το λάπτοπ που έχει στο γραφείο του σέρφαρε πρόσφατα στο Ιnternet και είδε βιντεάκια για τον Μπόμπι Σαντς. «Πέθανε ύστερα από απεργία πείνας 66 ημερών. Θα έπινε μόνο νερό...» μονολόγησε σαν να σκεφτόταν φωναχτά...

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Με χυμούς αντέχεις για μήνες
ΑΝ. ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από απεργία πείνας εξαρτώνται από παράγοντεςόπως τα αποθέματα λίπους, το πόσο παχύ ή λεπτό είναι το άτομο, ενώ είναι συνάρτηση της υγείας του ατόμου.Ενα υγιές,μέσης κατασκευής, άτομο το οποίο κάνει πλήρη αποχή από τροφή αλλά παίρνει υγρά μπορεί να αντέξει αρκετές ημέρες. Ενα άτομο πίνοντας χυμούς μπορεί να ζήσει πολλούς μήνες,ενώ με νερό μόνο,σαφώς πολύ λιγότερο, στους δύοτρεις μήνες έχει εξαντληθεί. Οσοι πίνουν χυμούς,ιδίως σακχαρώδεις, μπορούν να αντέξουν μήνες,διότι ποσοστό των θερμιδικών του αναγκών καλύπτεται από τα σάκχαρα που παρέχουν οι χυμοί.Αντίθετα, ένα άτομο που παίρνει μόνο νερό αντέχει λιγότερο,μια και τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού του εξαντλούνται πολύ γρήγορα.Συνήθως από μια τέτοια απεργία πείναςδεν επέρχονται μόνιμες βλάβες και αναπληρώνεται το χαμένο έδαφος».

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ
\344 Ο Ιρλανδός,στέλεχος του ΙRΑ,Μπόμπι Σαντς πέθανε το 1981 σε ηλικία 27 ετών στις φυλακές Μέιζ της Βόρειας Ιρλανδίας ύστερα από απεργία πείνας 66 ημερών.Διεκδικούσε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.


ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
\344 Ο 42χρονοςΟρλάντο Σαπάτα,αντικαθεστωτικός κρατούμενος σε φυλακές στην Κούβα,πέθα- νε σε ένα νοσοκομείο της Αβάνας στις 23 Φεβρουαρίου 2010 έπειτα από 85ήμερη απεργία πείνας.

ΜΙΑ ΦΑΡΟΟΥ
\344 Ο πρόεδρος της ΒολιβίαςΕβο Μοράλες για έξι ημέρες έκανε αποχή από το φαγητό τον Απρίλιο του 2009 (9-14.4.2009).Διαμαρτυρόταν γιατί το Κογκρέσο καθυστερούσε να εγκρίνει νόμο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. \344 Η 65χρονη ηθοποιός Μία Φάροουέκανε απεργία πείνας από τις 27 Απριλίου 2009 ως τις 8 Μαΐου 2009.

Επινε μόνο νερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους λιμοκτονούντες κατοίκους του Νταρφούρ στο Σουδάν.

\344 Ο 49χρονος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί έκανε δέκα ημέρες απεργία πείνας τον Μάιο του 2010.Υποστηρικτής του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί,συνελήφθη την 1η Μαρτίου 2010 και κρατούνταν στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Οι Ελληνες
Θ. ΤΕΝΕΖΟΣ
\344 Ο 32χρονοςΘ.Ηλιόπουλος έκανε απεργία πείνας 49 ημέρες.Λάμβανε μόνο νερό.Είχε συλληφθεί στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, φυλακίστηκε και στις 10 Ιουλίου 2009 ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την άρση της προφυλάκισής του. \344 Ο 41χρονοςΘ.Τενέζος έκανε 120 ημέρες απεργία πείνας (Φεβρουάριος- Ιούνιος 2009) καταγγέλλοντας το «καρτέλ του χάλυβα» που, όπως υποστήριζε,κατέστρεψε την επιχείρησή του.Ηταν με αντίσκηνο έξω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οδό Πατησίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...