Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εγκαταλείπουν Αλβανοί την Ελλάδα λόγω κρίσης


Το ανέκδοτο : «Αλβανός τουρίστας» ανήκει πλέον στο μακρινό παρελθόν, αφού το τελευταίο διάστημα και λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, Αλβανοί που ζουν στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ομογενείς Βορειοηπειρώτες, επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αφού  υπάρχουν δουλειές και σταθερά μεροκάματα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 3% άγγιξε η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Αλβανία, γεγονός που οδηγεί πολλούς Αλβανούς μετανάστες, που ασχολούνται κυρίως με την οικοδομή, να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αφού στην Αλβανία ο κατασκευαστικός τομέας είναι σε έξαρση.

Όπως αναφέρει το nenanews.eu «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αλβανία, διατηρώντας όμως τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα, κυρίως για κοινωνικούς λόγους».
Επιστροφή ομογενών που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό

Επιστροφή παρατηρείται και σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Βορείου Ηπείρου που υπάρχει έντονη ανάπτυξη λόγω του τουρισμού.

Ομογενείς κατασκευάζουν και λειτουργούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ πολλοί νέοι έχουν επιστρέψει για να δημιουργήσουν μικρές τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας, ένα από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα της Αλβανίας.

«Αρκετοί συμπατριώτες μας, αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματα που εξοικονόμησαν τόσα χρόνια στην Ελλάδα, με τη δημιουργία μικρών τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Χειμάρρας που εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στο Ιόνιο» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμμαριωτών κ.Φρέντυ Μπελέρης, επισημαίνοντας πως αφορά εποχική απασχόληση : «που θα μπορούσε να επεκταθεί όλο το χρόνο εάν υπήρχε αίσθημα ασφάλειας και ανάλογο επιχειρηματικό κλίμα από την πλευρά της Αλβανίας». 
Εμφανίστηκαν και Κινέζοι στα Τίρανα
Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα η Αλβανία, δέχεται μετανάστες από άλλες χώρες, πράγμα αδιανόητο πριν από μία δεκαετία. Ήδη στα Τίρανα η κινεζική κοινότητα, και οι ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυξάνονται κατακόρυφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...