Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τρία εκατ. εργαζόμενοι στην πυρά της κρίσης


Πάνω από 3.000 ευρώ χάνει κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό από τις περικοπές στις αποδοχές και τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κατανάλωσης, που σε πολλές περιπτώσεις «τρώνε» και τον 12ο μισθό.

Περίπου 3.000.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι μετρούν μέχρι στιγμής απώλειες στα εισοδήματα, που κυμαίνονται από 10% μέχρι και 35% σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, ενώ η αιμορραγία θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένονται πρόσθετες μειώσεις αποδοχών και αύξηση της φορολογίας.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την κοστολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις αρχές του χρόνου προκύπτει ότι το Δημόσιο αφαιρεί φέτος ποσό 9,650 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας από τα 3.000.000 πολίτες χάνει 3.216 ευρώ.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς όπως αποτυπώνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Eνωση:
  • Tο Δημόσιο αφαιρεί από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων 5,8 δισ. ετησίως με την εισοδηματική πολιτική για το τρέχον έτος. Ετσι κατά μέσον όρο ο καθένας έχει απώλειες 1.933 ευρώ.
  • Iσχυρό πλήγμα στα εισοδήματα επιφέρουν και οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους μέσω των οποίων η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει 3,850 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με φορολογική αφαίμαξη 1.283 ευρώ κατά μέσον όρο για τους καταναλωτές.
Ετσι για παράδειγμα υπάλληλος με μικτές ετήσιες αποδοχές 50.000 ευρώ φέτος λόγω των περικοπών κατά 20% στα επιδόματα και τη συρρίκνωση του 13ου και 14ου μισθού χάνει 8.500 ευρώ.
Μισθωτός με βασικό 1.000 ευρώ και επίδομα 300 ευρώ χάνει 1.000 ευρώ από την περικοπή των δώρων (λάμβανε 2.000 ευρώ συνολικά από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας και τώρα θα πάρει 1.000) ενώ άλλα 720 ευρώ είναι οι απώλειες από τη μείωση κατά 20% του επιδόματός του. Συνολικά σε ένα χρόνο έχει χάσει 1.720 ευρώ.
Πλήγμα δέχονται και οι συνταξιούχοι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 500 ευρώ χάνει 200 ευρώ από τις περικοπές στα δώρα και άλλα 300 ευρώ από τον πληθωρισμό, δηλαδή συνολικά 500 ευρώ τον χρόνο.
Τα νέα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους που ισχύουν από την 1-6-2010 προβλέπουν τα εξής:
  • Ο 13ος και 14ος μισθός συρρικνώνονται στα 1.000 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων), ενώ κόβονται εντελώς για όσους έχουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα.
  • Τα επιδόματα κόβονται περαιτέρω κατά 8%, ενώ είχαν περικοπεί κατά 12%.
  • Οι αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που είχαν περικοπεί κατά 7% μειώνονται επιπλέον κατά 3%.
Για όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου ισχύουν τα εξής:
  • Τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας διαμορφώνονται οριζόντια σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα, ενώ κόβονται εντελώς για συνταξιούχους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.
  • Οι συντάξεις πάνω από ένα όριο επιβαρύνονται επιπλέον με ΛΑΦΚΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλες οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΛΑΦΚΑ 7%-10%. Για παράδειγμα συνταξιούχος των 2.600 ευρώ θα χάσει από ΛΑΦΚΑ 9%, 234 ευρώ τον μήνα ή 2.808 ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, από τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων θα χάσει συνολικά 5.200 ευρώ τον χρόνο. Ετσι, οι συνολικές του απώλειες θα ξεπεράσουν τα 8.000 ευρώ ή το 22%.
Από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους2,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το χαράτσι
Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 23% από 21% και στο 11% από 10% και 5,5% από 5% αντίστοιχα καθώς και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή προβλέπεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 10% στα υγρά καύσιμα θα εισπραχθούν επιπλέον 450 εκ. ευρώ και από την αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα 600 εκ.
Επίσης το πακέτο των μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Επιβολή τέλους για τη χορήγηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια με πρόσθετα έσοδα 700 εκ. ευρώ.
  • Φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, πισίνες, οικιακούς βοηθούς κ.ά., από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 400 εκ. ευρώ το 2011.
  • Φορολόγηση αμοιβών σε είδος, που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 650 εκ. ευρώ από την αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών προβλέπονται έσοδα 300 εκ. ευρώ το 2011.
16 κρας τεστ σε 3 μήνες
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα η απρόσκοπτη εκταμίευση των χρημάτων εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Τα ζητούμενα για το επόμενο τρίμηνο είναι:
Δημοσιονομικά μέτραΤα μέτρα έχουν παρθεί, μένει να εξεταστεί η πιστή τήρηση και η αποτελεσματικότητά τους
1 800 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Το μέτρο πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 1.800 εκατ. ευρώ για ένα πλήρες έτος.
2 450 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ.
Το μέτρο πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 1.050 εκατ. ευρώ για ένα πλήρες έτος.
3 1.100 εκατ. πρέπει να μειωθεί το μισθολόγιο του Δημοσίου μετά τις περικοπές των δώρων, του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων. Στόχος η εξοικονόμηση 1.500 εκατ. ευρώ για ένα πλήρες έτος.
4 1.500 εκατ. πρέπει να εξοικονομηθούν από τη μείωση των δώρων και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Στόχος η εξοικονόμηση 1.900 εκατ. ευρώ για ένα πλήρες έτος.
5 400 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση των περισσότερων από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το επίδομα αλληλεγγύης (εκτός από ένα μέρος για την ανακούφιση της φτώχειας).
6 700 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από την ακύρωση πιστώσεων του προϋπολογισμού για αποθεματικό απροβλέπτων.
7 350 εκατ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν από τη μείωση των υψηλότερων συντάξεων. Στόχος η εξοικο νόμηση 500 εκ. σε ένα πλήρες έτος.
8 500 εκατ. ευρώ Θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες σε σύ γκρι ση με τον ισχύοντα σχεδιασμό
9 Θεσπίζεται μία προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος και μια οριζόντια ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος που προέρχεται από εργασία και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, καταργούνται τις απαλλαγές και τις αυτόνομες φορολογικές διατάξεις στο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμ βανομένων των εισοδημάτων από τα ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
10 ΣτατιστικήΗ κυβέρνηση θα υιοθετήσει έως τα τέλη Ιουνίου, έναν νόμο που θα απαιτεί τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Κράτους, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανο μένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
11 Δημόσια διοίκησηΤο Κοινοβούλιο θα εγκρίνει νομοθεσία για τη διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, κυρίως μέσω της συγχώνευσης δήμων, νομαρχιών και περιφερειών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και των μισθών. Επίσης θα εγκρίνει νομοθεσία για την δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποφάσεων για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
11 Αγορά εργασίαςΗ κυβέρνηση θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναθεωρήσει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων.
12 ΑνταγωνιστικότηταΑπλοποίηση με νόμο των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και υιοθέτηση της οριζόντιας νομοθεσίας για την Οδηγία για τις Υπηρεσίες.
13 ΟΣΕΗ κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα με χρονοδιάγραμμα μέτρων το οποίο:
  • Θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα γίνουν κερδοφόρες, συμπεριλαμ βανο μένων το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών.
  • Θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ που επιτρέπουν τον ανταγωνισμό.
  • Θα προβλέπει την αναδιάρθρωση της εταιρείας συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
13 Κοινοτικά κονδύλιαΗ Κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του νόμου 3840/2010, για τη δημιουργία της «γρήγορης παραγωγής έργου», για να επιτευχθούν οι εξαμηνιαίοι στόχοι για την εκταμίευση των πληρωμών από την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής που προβλέπεται στον παρακάτω πίνακα. Η συμμόρφωση με τους στόχους θα πρέπει να μετράται με πιστοποιημένα στοιχεία. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την επίτευξη ετήσιου στόχου υποβολής 10 μεγάλων έργων εφαρμογών στις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Χρηματοοικονομικός τομέας
14 Νέο ταμείοΗ Τράπεζα της Ελλάδος, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα συστήσει ένα ανεξάρτητο Χρηματο πιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων θεμάτων φερεγγυότητας και για να διαφυλαχθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ικανότητά του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφαλαιακή υποστήριξη στις τράπεζες, αν χρειαστεί.
15 ΕποπτείαΕναρξη εφαρμογής εντατικοποιημένης εποπτείας των τραπεζών, μεταξύ άλλων με τη διάθεση περισσότερων ανθρώπινων πόρων, με σκοπό επίσης την ανάληψη της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου, συχνή υποβολή εκθέσεων βάσει αυστηρότερων προθεσμιών και τριμηνιαίων ελέγχων φερεγγυότητας σε ακραίες συνθήκες (stress tests).
16 ΠτωχεύσειςΕπανεξέταση του πτωχευτικού νόμου στον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ.
Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...