Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η υπόθεση Βοσκόπουλου δεν είναι η μόνη...


Η υπόθεση του Βοσκόπουλου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των φοροφυγάδων.Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι σφίγγουν το ζωνάρι για να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι ανείσπρακτοι φόροι ανέρχονται στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτει την «τρύπα» και, μάλιστα, δύο φορές!

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστούσε 5,5 εκατ. ευρώ, δεν είναι που αγνοούσε την ύπαρξη της Εφορίας τα τελευταία 17 χρόνια. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα «Τόληδες» που βγήκαν από το «παραθυράκι» της εφορίας.

Για την κατάσταση ευθύνεται το εθνικό μας κράτος, που προσφέρει από μόνο του «παραθυράκια» και διεξόδους σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, για παράδειγμα, την εποχή που μεσουρανούσε και ούτε αυτός γνώριζε πόσα έβγαζε, έκανε το εξής: Πριν από κάθε συναυλία του, άνθρωποι του περιβάλλοντος του έστηναν ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες , τις οποίες διέλυαν αμέσως μετά την συναυλία. Με αυτόν τον τρόπο δεν έδιναν δεκάρα στο κράτος!!!

Και αυτή είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Βάλε και τις άλλες…

Το αποτέλεσμα; 65 δις ευρώ βρίσκονται στα δικαστήρια και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αντί να δίνονται σε μισθούς και συντάξεις. Και αυτό, γιατί προσφεύγουν, με τις ευχές του Κράτους, στην Δικαιοσύνη και επικαλούνται αδυναμία πληρωμής. Φτωχαδάκια και αυτοί σαν τον Τόλη!

Με τα χρήματα αυτά ούτε στο ΔΝΤ θα χρειαζόταν να προσφύγουμε, ούτε περικοπές να κάνουμε.

Οι φόροι αυτοί υπάρχουν αλλά… είτε δεν εισπράχθηκαν ποτέ, είτε δεν διεκδικήθηκαν από το Δημόσιο, είτε έχουν μπλοκαριστεί λόγω δικαστηρίων. Μόνο στην τελευταία περίπτωση, αυτή της δικαστικής εμπλοκής, δεν έχουν εισπραχθεί περίπου 33 δισ. ευρώ!

Άλλα 32 δισεκατομμύρια είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ποσό το οποίο γίνεται 23 δισεκατομμύρια αν δεν συμπεριληφθούν τα χρέη φτωχών οφειλετών και των ΔΕΚΟ.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ και τις πολύμηνες σκέψεις για το πώς θα εξασφαλίσουμε χρήματα, προσέλαβε ειδικό στέλεχος από ελεγκτική εταιρεία του εξωτερικού που θα υποβάλλει προτάσεις για την είσπραξη των εν λόγω οφειλών. Μεταξύ άλλων, έχουν προταθεί κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμοί ακινήτων.

Στόχος είναι να μπουν άμεσα στα ταμεία 4 δισεκατομμύρια ευρώ από 827.000 οφειλέτες, από το σύνολο των 23,4 δισ. που είναι τα ληξιπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...