Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ιδού ο Α. Rocos: Παραδέχθηκε ότι τα πήρε από τη «Ζίμενς» ο Μαντέλης

Το όνομα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη επί των κυβερνήσεων Σημίτη φιγουράρει από χθες στη λίστα των πολιτικών που παραδέχθηκαν, όπως και ο Θ. Τσουκάτος, ότι είχαν χρηματικές συναλλαγές με τη Siemens.

«Μου τηλεφώνησε άγνωστο πρόσωπο και μου είπε ότι ήθελε, εκ μέρους της Siemens, να μου κάνει ένα χρηματικό δώρο, εν όψει εκλογών». Αυτό κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Τ. Μαντέλης, δύο χρόνια μετά από τότε που ο ίδιος μιλούσε για πλεκτάνηΕίχε προηγηθεί κατάθεση του επιχειρηματία και κουμπάρου του, Γ. Τσουγκράνη, ο οποίος στην ίδια γραμμή με τον πρώην υπουργό μίλησε πρώτος για χορηγία της γερμανικής εταιρείας, ένεκα εκλογών, προς τον κ. Μαντέλη και όχι για μίζες από τα «μαύρα» ταμεία, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα 200.000 μάρκα που κατατέθηκαν σε λογαριασμό που ο ίδιος είχε ζητήσει να ανοίξει ο κουμπάρος του στην Canadian Imperial Bank of Commerce το 1998 με το κωδικό όνομα Α. Rocos, προέρχονταν από τα ταμεία της Siemens. Πρόσθεσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν κατατέθηκαν από τη γερμανική εταιρεία -και ελπίζει να το εντοπίσει η Δικαιοσύνη από πού εκταμιεύθηκαν τα άλλα 250.000 μάρκα που εμφανίζονται στον ίδιο λογαριασμό ώστε να ενημερωθεί και εκείνος.

Κι άλλος!

Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει και άλλος λογαριασμός με το όνομα Rocos στην τράπεζα Dresdner, με καταθέσεις ύψους 850.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ποιος είναι ο δικαιούχος.

Πάντως, ο κ. Τσουγκράνης (φωτό κάτω)  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και οι 250.000 μάρκα να σχετίζονται με τη γερμανική εταιρεία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «δεν γνωρίζω για την πηγή προέλευσης του δεύτερου ποσού, αλλά εκτιμώ ότι είναι της ίδιας φύσεως». Αλλά και ο κ. Μαντέλης δεν φάνηκε -όπως είπε- να ενδιαφέρθηκε να ψάξει για την πηγή προέλευσης του ποσού αυτού.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να αποσείσει οποιαδήποτε σκιά χρηματισμού ισχυρίστηκε ότι τα 200.000 μάρκα αντιστοιχούν σε προεκλογική χορηγία, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για άλλα πολιτικά πρόσωπα. «Ψάξτε τον ανώνυμο πληροφοριοδότη που στις 18/6/2008 έδωσε σε δύο δημοσιογράφους την πληροφορία ότι στους λογαριασμούς μου υπάρχουν 10 εκατομμύρια μάρκα ώστε να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη μου», ήταν η χαρακτηριστική φράση που φέρεται να είπε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία.

Στα περί προεκλογικής χορηγίας επέμεινε ακόμη όταν βουλευτές τού υπενθύμισαν ότι ο ίδιος το 1997 είχε υπογράψει ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών την περιβόητη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού.

Δεν έπεισε

Μέλη της επιτροπής όμως όχι μόνο δεν πείσθηκαν ότι τα 200.000 μάρκα ήταν μια απλή χορηγία, αλλά υπογράμμιζαν με νόημα ότι ήταν πρώτος ο Μ. Χριστοφοράκος που στις καταθέσεις του είχε μιλήσει για χορηγίες πολιτικών και κομμάτων, αναιρώντας επί της ουσίας τα όσα ο ίδιος είχε αρχικά καταθέσει για δωροδοκίες.

Θέση που ο μάρτυρας απέρριψε αντιπαραθέτοντας το επιχείρημα ότι αν μιλούσαμε για μίζες, ένα λογικό ποσό θα ήταν 10 εκατομμύρια μάρκα, που θα αντιστοιχούσε σε μια λογική αμοιβή για έναν υπουργό.

Ανατρέχοντας στην αφετηρία της υπόθεσης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο του 1998 είχε τη διαβεβαίωση -δεν αποσαφήνισε από ποιον- ότι θα ήταν υποψήφιος στη Β' Αθηνών.

Ετσι, μέσω του κουμπάρου του άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, για να εκταμιευθούν χορηγίες φίλων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σ.σ. δύο σχεδόν χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές του 2000!). Λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές (φθινόπωρο του ίδιου έτους) του τηλεφώνησε άγνωστο πρόσωπο, τον ενημέρωσε ότι τον καλούσε εκ μέρους της Siemens και του αποκάλυψε ότι ήθελε να του κάνει ένα χρηματικό δώρο για τις εκλογές. Στην ερώτηση του κ. Μαντέλη για το ύψος του ποσού, ο άγνωστος διευκρίνισε ότι «αυτά που συνηθίζονται σ' αυτές τις περιπτώσεις».

Με αφορμή τη στιχομυθία αυτή, ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν γνώριζε ότι με την απόκρυψη της χορηγίας αυτής παραβίαζε τη νομοθεσία περί προεκλογικών δαπανών των βουλευτών. Εκείνος φέρεται να απάντησε αφοπλιστικά ότι ήθελε να προστατέψει τον χορηγό και τον εαυτό του από δυσμενή σχόλια.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, τα χρήματα αυτά δεν τα χρησιμοποίησε τελικά για προεκλογικούς σκοπούς καθώς είχε συγκεντρώσει άλλα δικά του.

Για τα δίδακτρα...

Νωρίτερα ο Γ. Τσουγκράνης είχε ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής ότι έπειτα από προτροπή του κουμπάρου του άνοιξε ένα λογαριασμό στην Ελβετία (Σεπτέμβριος 1998) στον οποίο κατατέθηκαν δύο εμβάσματα ύψους 200.000 μάρκων (11/98) και 250.000 μάρκων (2/2000).

Ο καταθέτης κατά τον μάρτυρα ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο.

Από τα χρήματα αυτά το διάστημα από 10/2001 έως 4/2002, 61.763 ευρώ καταβλήθηκαν για να πληρωθούν τα δίδακτρα των δύο παιδιών του πρώην υπουργού σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ κατατέθηκαν σε ελληνική τράπεζα δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου (27/3/2007) και παραμένουν εκεί έως σήμερα.

Σχολιάζοντας τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων και κυρίως αυτή του πρώην υπουργού, ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να μην έχει ενδιαφερθεί για το ποιος έβαλε το δεύτερο έμβασμα στον λογαριασμό του.

«Ψάχνουμε το 99,3%»

Οσο για τον Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), παρατήρησε σκωπτικά: «Η κατάθεση Μαντέλη είναι αμάρτησα για τα παιδιά μου. Από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για μίζες μέχρι τώρα γνωρίζουμε για το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος και για τα 200.000 μάρκα που πήρε ο Μαντέλης. Αυτά είναι το 0,7%. Ψάχνουμε για το υπόλοιπο 99,3%». *

Με 25 ακίνητα

Περισσότερα από 25 ακίνητα είχαν στην κατοχή τους, σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2000 (δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2002), ο Αναστάσιος Μαντέλης και η σύζυγός του. Διέθεταν διαμερίσματα, οικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα σε Αθήνα, Κορωπί, Κερατέα, Κεφαλονιά, καθώς και ποσοστό σε δασόκτημα στα Μέγαρα. Οι καταθέσεις του ιδίου ανέρχονταν στις 9.581.154 δρχ. και της συζύγου στις 13.190.300 δρχ.

Κυβέρνηση: Ολα στο φως

Με τη φράση «όλα στο φως» σχολίασε η κυβέρνηση τις αποκαλύψεις για χρηματοδότηση του Τάσου Μαντέλη από τη Siemens.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι, αν και το θέμα είχε κλείσει στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, επί Ν.Δ., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συγκρότηση νέας εξεταστικής. «Γνωρίζαμε ότι θα ματώσουμε, αν βρεθούν μπλεγμένα και στελέχη του δικού μας χώρου. Αλλά δεν διστάσαμε, διότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Οσοι ενέχονται να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σημίτης: Αθλιότητα Μαντέλη

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ο Κώστας Σημίτης την πράξη του Τάσου Μαντέλη να χρηματοδοτηθεί από τη Siemens. Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την οργή του γι' αυτή την ενέργεια του κ. Μαντέλη, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Μεταφορών στην πρώτη κυβέρνησή του το 1997.

Ν.Δ.: Να ποιοι πήραν τα λεφτά

Την παραδοχή του Τάσου Μαντέλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι πήρε λεφτά από τη Siemens αξιοποιεί η Ν.Δ.

«Σε μια συγκυρία που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. «Σημειώνεται ότι και οι δύο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

Η Ν.Δ. θα κλιμακώσει την αντιπολιτευτική της τακτική με αιχμή του δόρατος τη μαρτυρία Μαντέλη τις επόμενες ημέρες, για τρεις λόγους:

Παράλληλα, θα στοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, του οποίου Μαντέλης και Τσουκάτος ήταν στενοί συνεργάτες και ταυτόχρονα να βάλει στο κάδρο και τον Γ. Παπανδρέου, που ανήκε στην τότε ηγετική ομάδα. «Να ποιοι πήραν τα λεφτά», είπε στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης. «Δεν μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και να αρνείται ότι λεφτά της Siemens πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Επιτέλους ας εγκαταλείψει την υποκρισία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...