Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Πιέζουν για να πετάξουν ξανά τα αεροπλάνα


Οι  αεροπορικές εταιρίες ασκούν πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρθεί ο εναέριος αποκλεισμός ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μπορεί να εγκρίνει αποζημίωση για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, επικεφαλής της ΙΑΤΑ- της Διεθνούς  Ενωσης Αερομεταφορέων- επέκρινε οργισμένος τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα κι έκανε λόγο για προσβλητικό γεγονός και ευρωπαϊκό χάος. «Αυτό το ηφαίστειο έχει γονατίσει τον τομέα, πρώτα στην Ευρώπη και τώρα δημιουργεί επιπλοκές σε όλο τον κόσμο. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος έκλεισε τρεις μέρες...Πρέπει να βρούμε τρόπους να ανοίξουμε τον εναέριο χώρο βήμα-βήμα...Χρειάστηκαν πέντε μέρες για να οργανωθεί μια τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Μεταφορών και χάνουμε 200 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως ενώ 750.000 επιβάτες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Βγάζει νόημα;».

Η Γαλλία δήλωσε ότι ζήτησε το Σάββατο από την ισπανική προεδρία της Ε.Ε. να συγκλιθεί αμέσως σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών αλλά η πρότασή της, όπως είπε, δεν έγινε δεκτή.
Αίτημα για αποζημίωση κατέθεσαν στην Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όπως έγινε γνωστό από την  British Airways, και με το επιχείρημα ότι υπάρχει προηγούμενο: η αποζημίωση που καταβλήθηκε στις αεροπορικές εταιρίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Πάντως, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών, μέσω τηλεδιάσκεψης, εργάζονται με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για να μειωθεί το μέγεθος της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων γύρω από το ηφαίστειο της Ισλανδίας: «Φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για τη δημιουργία νέων ζωνών με μικρότερη έκταση απαγόρευσης πτήσεων κοντά στο ηφαίστειο».
Οι πιλότοι
Οι πιλότοι από την πλευρά τους, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειριστών(αριθμεί 38.000 μέλη) επισήμανε ότι η ασφάλεια δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω της πίεσης που ασκείται, για οικονομικούς λόγους, να πετάξουν ξανά τα αεροπλάνα.
Το ηφαίστειο
Πάντως, από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία έχει αρχίσει να εκτινάσσεται λάβα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Στοκχόλμης. Ο ίδιος είπε ότι η ποσότητα τέφρας που εκτινάσσεται έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί ο ατμός που εκλύεται από τον κρατήρα.

«Υπάρχει κάποια ποσότητα λάβας που βγαίνει από τον κρατήρα και πέφτει πάνω στον πάγο» δήλωσε ο Γιορλεϊφούρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγ
ος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...