Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Βολές κατά Σανιδά από την αντεισαγγελέα Ελένη Σωτηροπούλου

Απειλές εκ μέρους του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, σε περίπτωση που το πόρισμα για το Βατοπαίδι πρωτοκολλείτο στη Βουλή, κατήγγειλε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Σωτηροπούλου.

Η κα Σωτηροπούλου, είχε παραιτηθεί από τον εισαγγελικό κλάδο το 2008, μαζί με τον ομόλογό της Ηλία Κολιούση, αναφέροντας ότι διέκρινε πρόθεση εκ μέρους του κ. Σανιδά και του προϊσταμένου τους, Κυριάκου Καρούτσου, να εμποδίσουν την έκδοση πορίσματος, που να διέκρινε αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.


Την Πέμπτη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα, την σχέση τους με τους δύο ανωτέρους τους, αφότου τούς γνωστοποίησαν την κατεύθυνση του υπό έκδοση πορίσματος.
«Απειληθήκαμε από τον κ. Σανιδά με πειθαρχικό έλεγχο, ότι θα τον βρίσκαμε μπροστά μας σε περίπτωση που υποβάλλαμε την υπόθεση στη Βουλή. Κάποια στιγμή μας είπε 'προσέξτε γιατί πάτε και κόντρα στην παραγγελία μου. Εγώ μιλάω για παραπλανηθέντες υπουργούς'. Αυτό ήταν το νόημα. Δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβώς τη στιχομυθία. Θα μας γύριζε την δικογραφία πίσω και το μόνο που θα πετυχαίναμε, θα ήταν δημοσιογραφικός θόρυβος ότι πάει κι έρχεται η παραγγελία -και όταν θα ερχόταν σε σας η υπόθεση θα θαβόταν.
»Μας έδωσαν δεύτερη παραγγελία για νέες ανακριτικές πράξεις και πέραν αυτού, τοποθετήθηκε προϊσταμένη της εργασίας μας η Ευσταθία Σπυροπούλου. Θεωρήσαμε ότι δεν είχαμε πια άλλο περιθώριο για να περισώσουμε την ανεξαρτησία στην κρίση μας και την αξιοπρέπειά μας, ότι πρέπει να φύγουμε από το Σώμα. Και φύγαμε την επόμενη μέρα» ανέφερε η μάρτυς.

«Είχαν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες για να μην κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε πει. Και βέβαια φαντάζομαι ότι ποτέ δεν υποψιάστηκαν, ότι εμείς θα χορεύαμε, επαγγελματικά, το χορό του Ζαλόγγου και θα πέφταμε από το παράθυρο. Αυτό ίσως δεν το προέβλεψαν» συμπλήρωσε η κα Σωτηροπούλου.

Μετά την παραίτησή τους, έγιναν δεκτοί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος «έδειξε κατανόηση. Δεν συμφωνούσε με την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το συμπέρασμα ήταν ότι ορθώς ενεργήσαμε». Ο υπουργός τους πρότεινε να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους και, εφόσον οι ίδιοι επέμεναν, να αλλάξουν υπηρεσία. Η ίδια, «έκανε το λάθος», όπως είπε, να το δεχθεί. Μέχρι να τοποθετηθεί στην υπηρεσία που ζήτησε, έμεινε 4 μήνες στην ίδια. «Το κλίμα δεν μας σήκωνε εκεί μέσα, πώς να το πω; Να σας πω ότι ο κ. Καρούτσος, έφτασε να βγάλει και το όνομά μου, την πινακίδα από το γραφείο μου και να με παίρνει τηλέφωνο ο επιμελητής και να μου λέει: 'Φύγε από το γραφείο σου'; Τι να σας πω τώρα; Δηλαδή, τα υπέστην παγιδευμένη…»

«Πώς εξηγείτε ότι ο κ. Σανιδάς, ενώ ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο, ξαφνικά κολλάει σε μία πεποίθησή του και λέει, ότι εγώ θεωρώ ότι οι υπουργοί παραπλανήθηκαν; Τα δύο γεγονότα, δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους;» αναρωτήθηκε η Ελ.Βόζενμπεργκ.

«Δεν μπορώ να υπεισέλθω στη σκέψη του κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» απάντησε η μάρτυς. Ενδεχομένως, τα στοιχεία που είχε στα χέρια του να του επέτρεπαν αυτήν την κρίση. Από εκεί και πέρα όμως, ακολούθησε σειρά εγγράφων και καταθέσεων που δεν άφηναν άλλο περιθώριο. Γιατί έμενε στη θέση του δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω».

«Είστε τυχερή που βρέθηκε στην πορεία σας μία τέτοια στιγμή, γιατί σας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξετε μερικά πράγματα, που πρέπει να αναδεικνύονται» εξήρε την μάρτυρα ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Μανώλης Μπεντενιώτης. «Ήταν πολύ ξεχωριστή στιγμή για την πορεία του καθένα μας».

- «Κύριε πρόεδρε, αγιοποιείτε την στάση που αναιρεί τη δική σας» σχολίασε ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Ν.Δένδιας.

- «Εγώ επαινώ τους εισαγγελικούς λειτουργούς που παίρνουν την ευθύνη τους» απάντησε ο Μ.Μπεντενιώτης.

- «Ο κ. Σανιδάς, είχε την ίδια άποψη με το ΠΑΣΟΚ. Ότι σε σχέση με τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, θέμα ποινικής διερεύνησης δεν τίθεται» ανταπάντησε ο Ν.Δένδιας.

Θα κληθεί ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Με πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αθ.Πλεύρη, θα συζητηθεί σε δεύτερη ευκαιρία το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σ.Χατζηγάκης, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις ενέργειες του Γ.Σανιδά.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γ.Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή, διευκρινίζοντας πως το πράττει, μονάχα προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τις εργασίες της, όπως είχε αφήσει να υπονοηθεί, χθες, ο Νίκος Δένδιας.
Στην Εξεταστική κατέθεσαν επίσης την Πέμπτη ο σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα και παράγων του κόμματος Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική, Κώστας Νησιώτης, καθώς και ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Βασίλειος Κουρούμαλης, ο οποίος είχε εξεταστεί και κατά την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...