Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Πολιτκό θέμα οι διακοπές στην Καραϊβική του ναύτη Πάρι Κασιδόκωστα

Για «χυδαία επίθεση» κατηγορεί ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με αφορμή δημοσίευμα για γόνο γνωστής οικογένειας, που υπηρετεί τη θητεία του στο Ναυτικό και φωτογραφήθηκε πρόσφατα σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο του εξωτερικού.  Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση το όνομα του Πάρι Κασιδόκωστα, μια και γι' αυτόν πρόκειται.

H εφημερίδα αναφέρει:
"Ο κ. Βενιζέλος  εγκαλεί το «Πρώτο Θέμα» ότι δεν  είχε «την στοιχειώδη δημοσιογραφική ευαισθησία να ρωτήσει» για το θέμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τα αντανακλαστικά του ίδιου ενεργοποιήθηκαν αφότου έγινε γνωστό ότι στο θέμα της… λούφας Κασιδόκωστα παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από το προηγούμενο Σάββατο το υπουργείο Άμυνας σιωπά. Καμία ανακοίνωση δεν εξέδωσε για να απαντήσει στο δημοσίευμα, ή έστω να ενημερώσει ότι ο κ. Βενιζέλος έδωσε «εντολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να διερευνηθεί σε βάθος η συμπεριφορά αυτή και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον παραβιάστηκαν οι όροι της άδειας». Μόνο σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κοινοποιεί την απόφαση του να διερευνηθεί το θέμα Κασιδόκωστα και αφού προηγουμένως το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε προκλητικές τις διακοπές Κασιδόκωστα στην Καραϊβική.

Κυρίως όμως στην σημερινή απάντηση του κ. Βενιζέλου  υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Ο  υπουργός Άμυνας κατηγορεί την εφημερίδα  ότι δεν είχε τη στοιχειώδη δημοσιογραφική ευαισθησία να ρωτήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης Κασιδόκωστα, ενώ ο ίδιος δεν έκανε καμία ανακοίνωση για την έρευνα που σήμερα αποκαλύπτεται ότι διέταξε. Οι ρεπόρτερς της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» υπέβαλλαν αλλεπάλληλα ερωτήματα τόσο στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού όσο και στο γραφείο τύπου του υπουργείου Άμυνας. Όλοι παρέπεμπαν στο sms του ΓΕΝ από το προηγούμενο Σάββατο όπου αναφερόταν απλώς ότι ο κ. Κασιδόκωστας ζήτησε και έλαβε 16ήμερη άδεια για να μεταβεί στο εξωτερικό επικαλούμενος σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους τους οποίους όλοι… διαπιστώνουν ρίχνοντας μια ματιά στις φωτογραφίες από τις διακοπές του στην Καραϊβική.

Και είναι πραγματικά κρίσιμο το ερώτημα γιατί αυτές  οι ενέργειες του υπουργού που  σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου «δεν γίνονται για  να δημοσιοποιούνται στο πλαίσιο  μιας δημαγωγικής και επιδεικτικής επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά στο πλαίσιο της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια» δεν γνωστοποιήθηκαν επί οκτώ ημέρες και αποκαλύπτονται σήμερα, όταν παραλλήλως έγινε γνωστό ότι το θέμα Κασιδόκωστα προκάλεσε την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος  στις προκλητικές διακοπές του νεοσύλλεκτου ναύτη στην Καραϊβική, ο κ. Βενιζέλος  για πρώτη φορά παραδέχεται το αυτονόητο ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος  «γόνος γνωστής οικογένειας που υπηρετεί τη θητεία του στο ναυτικό, ενώ έλαβε κανονική άδεια απουσίας στην Αμερική για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους, φωτογραφήθηκε σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο».

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρινίζει ότι  έχει δώσει εντολή στο ΓΕΝ «να  διερευνηθεί σε βάθος η συμπεριφορά αυτή και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον παραβιάστηκαν οι όροι της άδειας».

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις απαντήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και  το Πολεμικό Ναυτικό στο ερώτημα αν παραβιάστηκαν οι όροι της άδειας που έλαβε ο κ. Κασιδόκωστας και αν δικαιούται 16ήμερης άδειας ένας ναύτης που δεν έχει συμπληρώσει καν δίμηνο στρατιωτικής υπηρεσίας. Ελπίζουμε για τις απαντήσεις να μην χρειαστεί να περάσουν ακόμη οκτώ ημέρες".

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:
«Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα εξαπολύει σήμερα χυδαία επίθεση σε βάρος μου καταλογίζοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας την ευθύνη για το γεγονός ότι γόνος γνωστής οικογένειας που υπηρετεί τη θητεία του στο ναυτικό, ενώ έλαβε κανονική άδεια απουσίας στην Αμερική για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους, φωτογραφήθηκε σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.»
» Εάν η εφημερίδα είχε την στοιχειώδη δημοσιογραφική ευαισθησία να ρωτήσει σχετικά το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα ήξερε ότι αμέσως μόλις πληροφορήθηκα το γεγονός, την περασμένη Κυριακή, έδωσα εντολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να διερευνηθεί σε βάθος η συμπεριφορά αυτή και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον παραβιάστηκαν οι όροι της άδειας.»
» Αυτές όμως οι ενέργειες του Υπουργού που αφορούν έναν συγκεκριμένο κληρωτό, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν γίνονται για να δημοσιοποιούνται στο πλαίσιο μιας δημαγωγικής και επιδεικτικής επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά στο πλαίσιο της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια.»
» Μακάρι δε, όσες σελίδες αφιερώθηκαν από την συγκεκριμένη εφημερίδα στον κληρωτό αυτό να είχαν αφιερωθεί συνολικά στο έργο του Π.Ν., στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Σομαλία. Αυτό το έργο ήταν η προτεραιότητά μου την εβδομάδα που πέρασε, είτε βρισκόμουν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, είτε τις δύο τελευταίες ημέρες εδώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...