Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Θα εξιχνιάζουν ακόμη και εγκλήματα με τη βοήθεια των... μικροβίων!

Φωτογραφία
ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι το μόνο που αφήνουμε όταν αγγίζουμε κάτι είναι αποτυπώματα, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αφήνουμε και μια χαρακτηριστική κουστωδία μικροβίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και για την εξιχνίαση εγκλημάτων! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπάλντερ, κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν τη μοναδική βακτηριακή γενετική «υπογραφή» εννέα διαφορετικών εθελοντών, καθώς και να επιβεβαιώσουν ότι το βακτηριακό DΝΑ αντέχει στον χρόνο, στις αλλαγές της θερμοκρασίας και στο φως του ήλιου.
«Ο καθένας από εμάς αφήνει πίσω του μια χαρακτηριστική γραμμή μικροβίων, καθώς διάγει την καθημερινή ζωή του», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νόα Φάιρερ. «Αν και η εργασία αυτή βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιό της, εκτιμούμε ότι τελικά η τεχνική μας θα αποτελέσει ένα πολύτιμο νέο εργαλείο στην υπηρεσία της ιατροδικαστικής έρευνας».
Βακτηριακό αποτύπωμα
Ο δρ Φάιρερ και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα από τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια των ηλεκτρονικών υπολογιστών των εννέα εθελοντών. Και αναλύοντάς τα κατάλαβαν ότι όχι μόνον υπάρχει ένα μοναδικό βακτηριακό «αποτύπωμα» για τον καθένα, αλλά και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Σε κάθε έναν από τους εννέα, κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι το DΝΑ από τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια ταίριαζε με το DΝΑ των βακτηρίων που συνέλεξαν από τα χέρια των εθελοντών και ότι, την ίδια στιγμή, δεν ταίριαζε με τα χέρια κανενός άλλου εθελοντή.
Η τεχνική που επινόησαν είχε ποσοστό επιτυχίας 70%-90%, γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της 15ης Μαρτίου της αμερικανικής επιθεώρησης «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences» (ΡΝΑS).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...