Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ελληνας blogger... 007!

Από τον αινιγματικό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών στην άπλετη δημοσιότητα του Internet και από τις απόρρητες εκθέσεις στον ανοιχτό διάλογο με τους διαδικτυακούς επισκέπτες… Στη μεγάλη «οικογένεια» των Ελλήνων bloggers ανήκει εδώ και λίγο καιρό και ένας πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών!
  
Ο λόγος για τον βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και επίτιμο πρέσβη Ιωάννη Κοραντή που ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια (11/2004 - 7/2009) στο τιμόνι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αποφάσισε να μπει όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στο blogging δημιουργώντας το icorantis.wordpress.com. Ο κ. Κοραντής μιλάει στην «Espresso» για την εμπειρία του από τον διαδικτυακό διάλογο, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους πολίτες αλλά και τη «χλομή», όπως λέει ο ίδιος, σχέση του με την τεχνολογία.

«Τα blogs, που αναπτύσσονται ταχύτατα, είναι ένα πολύ χρήσιμο αλλά και επικίνδυνο, καμιά φορά, εργαλείο. Παρακάμπτουν τις καθιερωμένες μορφές επικοινωνίας των ΜΜΕ επιτρέποντας στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα, όταν, όπου και όπως θέλει. Αυτή είναι η γοητεία. Ο κίνδυνος είναι να χρησιμοποιηθεί το blog κατά τρόπο ανεύθυνο, επιπόλαιο ή και δόλιο» αναφέρει ο κ. Κοραντής για το «μοδάτο» μέσο επικοινωνίας.

Τα ζητήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο θίγει στο ιστολόγιό του ο κ. Κοραντής, αφορούν την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια. Για τον ίδιο ο στόχος του blog είναι, όπως λέει, να ακούει και να μιλάει, να κρίνει και να κρίνεται, ώστε να λειτουργεί καλύτερα ως βουλευτής. «Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια συνεχή πολιτική ομιλία σε μια μεγάλη πλατεία χωρίς όρια, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία ή ατζέντα, με ένα ακροατήριο που συνεχώς διευρύνεται» λέει χαρακτηριστικά, χωρίς να κρύβει ότι αυτό είναι κάτι που του αρέσει. «Πρέπει να σας πω ότι το απολαμβάνω, όταν αργά το βράδυ, ύστερα από μια γεμάτη ημέρα δουλειάς, κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή μου για να “μιλήσω” με τους επισκέπτες της ημέρας, χωρίς ποτέ να υπολογίζω πόσος χρόνος χρειάζεται» ομολογεί ο κ. Κοραντής, που τονίζει ότι στα σχόλια των επισκεπτών απαντά ο ίδιος προσωπικά και όχι οι συνεργάτες του.

Στην ερώτηση αν διαβάζει άλλα blogs, ο κ. Κοραντής είναι κατηγορηματικός: «Ασφαλώς ναι. Τι είδους blogger θα ήμουν, εάν δεν άκουγα τι έχουν οι άλλοι να πουν;» λέει προσθέτοντας ότι παρακολουθεί συστηματικά δεκαπέντε-είκοσι blogs.

Αν και blogger, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ δεν τα πάει και τόσο καλά με την τεχνολογία. «Οταν π.χ. κάτι συμβεί και αποσυνδεθώ παρά τη θέλησή μου από το Διαδίκτυο, καλώ σε βοήθεια την “άμεση δράση”, δηλαδή την πιο κοντινή συνεργάτιδά μου! Αυτό και μόνο σάς δίνει την εικόνα» λέει χαρακτηριστικά.
  
Παρ’ ότι η σχέση του κ. Κοραντή με την τεχνολογία είναι «χλομή», επί των ημερών του, τον Απρίλιο του 2008, η ΕΥΠ απέκτησε τη δική της ιστοσελίδα. Ο στόχος της ιστοσελίδας eyp.gr ήταν «να την φέρει πιο κοντά στον πολίτη, να του εξηγήσει τι κάνει, γιατί το κάνει, να τον αφουγκραστεί, να απαντήσει στις ερωτήσεις και απορίες του» λέει ο πρώην διοικητής. «Η μεγάλη επισκεψιμότητα και η σωρεία ερωτήσεων που είχαμε λάβει -μιλάω βεβαίως για όσο διάστημα ήμουν εγώ διοικητής- απέδειξε τη χρησιμότητα αυτού του εργαλείου. Η εμπειρία αυτή υπήρξε πολύ χρήσιμη για να στήσω πλέον το προσωπικό μου blog, ως βουλευτής» λέει ο κ. Κοραντής, σπεύδοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεσμεύεται από καθήκον εχεμύθειας. «Θα είμαι σφίγγα για οτιδήποτε αφορά όσα είδα και έζησα στην ΕΥΠ» υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...