Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Επιθετικές προσφορές στα είδη σπιτιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου
Σωσίβιο, με επιθετικές προσφορές, αναζητούν οι εταιρείες επίπλων και ειδών σπιτιού, καθώς βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν συνεχώς. Η πτώση αυτή, η οποία κινείται γύρω στο 40%, αγγίζει πλέον και τις εταιρείες που διαθέτουν έπιπλα σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι «μικροί» οδηγούνται σε λουκέτο.
Φωτογραφία
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών και υπόσχονται μείωση των τιμών έως και 50%. Σε άλλες περιπτώσεις, οι προσφορές παίρνουν τη μορφή επιπλέον δωρεάν αγορών, που φτάνουν ακόμη και στο ύψος των αρχικών.
Οι καταναλωτές διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορές ειδών τα οποία δεν κατατάσσονται στις κατηγορίες πρώτης ανάγκης, ενώ οι επιχειρηματίες του χώρου θεωρούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τουλάχιστον κατά τη φετινή χρονιά. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, μάλιστα, η πορεία της αγοράς είναι εξαιρετικά υποτονική, όπως παρατηρεί στέλεχος μεγάλης αλυσίδας. Ενδεικτική της πορείας της αγοράς είναι η απόφαση δύο εταιρειών του κλάδου, της Ηabitat και της Νeoset, να προχωρήσουν σε άμεση μείωση στις τιμές ορισμένων προϊόντων.
Για τρεις λόγους
Η βουτιά στην οικοδομική δραστηριότητα, η μείωση των παραγγελιών από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους, αλλά και η προσπάθεια των καταναλωτών ένεκα των κυβερνητικών μέτρων να περιορίσουν τις δαπάνες τους, αποτελούν τρεις βασικούς λόγους οι οποίοι κλιμακώνουν την πτώση στην αγορά επίπλου από την αρχή του περασμένου έτους, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση λόγω της κρίσης βλέπουν οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. Πρόκειται για εκατοντάδες- κυρίως οικογενειακές- εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.
Πάντως, το μπαράζ προσφορών ενισχύει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, η οποία οδηγεί σε μείωση των τιμών σε έπιπλα και είδη σπιτιού κατά 3% έως 5% ετησίως. Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μείωση των τιμών σε είδη σπιτιού φτάνει στο 30%-35% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...