Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Οι ελέφαντες είναι τα 4x4 της φύσης!

Φωτογραφία
ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ κινούνται όπως τα οχήματα 4x4 και δεν χρησιμοποιούν τα πίσω πόδια- «τροχούς» για να προχωρήσουν και τα μπροστινά για να φρενάρουν, όπως κάνουν όλα τα άλλα τετράποδα ζώα, από τις γάτες μέχρι τα άλογα.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες έχουν εξαλείψει τον διαχωρισμό των λειτουργιών των μπροστινών και των πίσω ποδιών, παρά το γεγονός ότι η ανατομία τους μοιάζει πολύ με αυτή των άλλων τετραπόδων. «Το εύρημα προκαλεί έκπληξη, αφού ουδείς πίστευε ότι υπάρχουν ζώα που κινούνται με αυτόν τον τρόπο. Τα περισσότερα τετράποδα έχουν την κίνηση στους πίσω “τροχούς”, όμως οι ελέφαντες είναι σαφώς 4x4, καθώς έχουν κίνηση και στους τέσσερις “τροχούς”» λέει ο Τζον Χάτσινσον, της Βασιλικής Κτηνιατρικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκαν οι πιέσεις που ασκούνται στο έδαφος από τα άκρα ενός ελέφαντα. Μέχρι σήμερα επικρατούσε η πεποίθηση ότι οι ελέφαντες έχουν πόδια σαν κολόνεςπολύ άκαμπτα και δυνατά, ώστε να στηρίζουν το βάρος τους. Εντούτοις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ελέφαντες έχουν πολύ ευλύγιστα πόδια, οι μύες των οποίων ασκούν σχετικά μικρότερη πίεση σε σύγκριση με άλλων ζώων και συγκεκριμένα, δύο έως τρεις φορές μικρότερη απ΄ όση προέβλεπαν οι επιστήμονες.
«Η ανατομία τους μοιάζει με αυτή των άλλων ζώων, καθώς οι μύες των μελών τους έχουν την ίδια βασική διάταξη, έτσι δεν υπήρχε καμιά ένδειξη ότι χρησιμοποιούν τα μέλη και τους μυς τους διαφορετικά από τα άλλα ζώα» δήλωσε ο δρ Χάτσινσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...