Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Στο ναδίρ η παραγωγικότητα των εργαζομένων λόγω… Μουντιάλ

Άμεση σύνδεση μεταξύ Παγκοσμίου Κυπέλλου, ψυχολογίας και… παραγωγικότητας κάνουν ειδικοί που υπολογίζουν ότι οι χαμένες εργατοώρες από την ενασχόληση με το Μουντιάλ αγγίζουν το ποσό των 10,4 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός οργανισμός IMD και δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»,οι χαμένες εργατοώρες που σχετίζονται με το Μουντιάλ (παρακολούθηση των αγώνων στην τηλεόραση, αναζήτηση ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και συζητήσεις με σχετικές με τους αγώνες) θα έχουν αρκετά… αλμυρές συνέπειες για τις οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, με το ύψος της ζημίας να προσδιορίζεται στα περίπου 10,4 δισ. δολάρια.

Οι πρώτες χώρες στη λίστα της IMD είναι το Μεξικό, η Αγγλία και η Βραζιλία με απώλειες από χαμένες εργατοώρες που αγγίζουν τα 1,75, 1,3 και 1,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται η Ελλάδα, η Σερβία, Ν. Κορέα και η Ιαπωνία επειδή -όπως εξηγεί ο οργανισμός- οι ώρες μετάδοσης του Μουντιάλ δεν συνέπιπταν με τις ώρες εργασίας.

Μεγαλύτερες κερδισμένες, όπως αναφέρει ο οργανισμός, οι ανερχόμενες μεγάλες οικονομίες (όπως αυτές τις Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας) οι οποίες δε συμμετέχουν στο Μουντιάλ και έχουν -συγκριτικά- μηδαμινές απώλειες σε εργατοώρες λόγω του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος.

Χαρακτηριστικά, το Βρετανικό Ινστιτούτο Μάνατζερ εξέδωσε «Οδηγό Επιβίωσης από τις επιπτώσεις του Μουντιάλ» συστήνοντας στους εργοδότες να προβούν στη δημιουργία ευέλικτων ωραρίων εργασίας και να εφοδιάσουν τους χώρους εργασίας με γιγαντοοθόνες για να μπορούν οι εργαζόμενοι να βλέπουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Υπάρχει πάντως και η άλλη πλευρά του νομίσματος: ειδικοί σε θέματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού τονίζουν ότι η ενασχόληση με το Μουντιάλ συνεισφέρει στη δημιουργία θετικού κλίματος στον εργασιακό χώρο, αυξάνοντας ην ομαδικότητα και μειώνοντας το εργασιακό άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...