Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τα στέκια του Γιώργου στο Αιγαίο

Υπάρχει ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ταβερνιάρηδες των Κυκλάδων που έτυχε από τις ταβέρνες και τα ουζερί τους να περάσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μαζί με την οικογένειά του στις πρόσφατες νησιώτικες αποδράσεις του. Αποφεύγουν να δώσουν πολλές λεπτομέρειες για το πρωθυπουργικό γεύμα, παρά το γεγονός ότι οι ταβέρνες και τα ουζερί τους γίνονται μέσα σ΄ ένα Σαββατοκύριακο γνωστά σε όλη την Ελλάδα.

Η σύζυγος του δημάρχου Πάρου κυρία Αννα Βλαχογιάννη, ιδιοκτήτρια και αυτή ψαροταβέρνας στο νησί, εξηγεί ότι «το να μιλήσεις για την ταβέρνα σου που την επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός κάνει κακό στις υπόλοιπες ταβέρνες του νησιού, αφού οι πάντες πλέον θέλουν να πηγαίνουν να τρώνε στην ταβέρνα όπου έφαγε και ο Πρωθυπουργός» . Και όχι μόνο στην ταβέρνα αλλά και στο τραπέζι όπου έτυχε να καθήσει, δίπλα στο κύμα, πάνω στην άμμο, ο κ. Παπανδρέου. Οπως συνέβη στην ταβέρνα στην Κίμωλο, όπου το ζεύγος Παπανδρέου είχε επιλέξει ένα τραπέζι σχεδόν μέσα στη θάλασσα και τώρα αυτό το τραπέζι (δεν διαφέρει σε τίποτε από τα τραπέζια που υπάρχουν στις ψαροταβέρνες στα νησιά) θεωρείται το πιο περιζήτητο, πολυφωτογραφημένο και διάσημο σε ολόκληρη την Κίμωλο: «Εφαγε εδώ ο Παπανδρέου» λένε.

«Είμαι υπερήφανος να σερβίρω σ΄ όποιον προσφέρει στον τόπο μου» λέει περιχαρής ο κ. Απόστολος Βεντούρης, ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Απόστολος και Ιωάννης Βεντούρης» ή «Τα μποχωράκια» στην Ψάθη της Κιμώλου. Και σέρβιρε με περισσή υπερηφάνεια και με κάποιο άγχος, όπως εξομολογείται, τον Πρωθυπουργό, τη σύζυγό του Αντα, τον αδελφό του Αντρίκο, τη σύζυγό του Μαριάνθη , μπαρμπούνια, σκορπίνες και γαλέο σκορδαλιά: «Το ίδιο άγχος άλλωστε έχω όταν σερβίρω όλους τους πελάτες, περισσότερο όμως με τον Πρωθυπουργό» αναφέρει, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι ένας ταπεινός άνθρωπος, απλός ταβερνιάρης που «προσφέρει στους πάντες το καλύτερο πιάτο με την καλύτερη ποιότητα» .

Με... φορολογική συνείδηση
Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε για ένα 48ωρο στην Κίμωλο. Αφησε πίσω του τις έννοιες για το μνημόνιο, το Ασφαλιστικό, τις έριδες ανάμεσα στους υπουργούς του. Εφτασε με το καράβι στο νησί, αφού έκανε μια στάση στο παραθαλάσσιο χωριό Πολλώνια. Το ζεύγος Παπανδρέου επέλεξε να μείνει στο ξενοδοχείο Μύλος. Κατάλυμα με καταπληκτική θέμα στον γραφικό όρμο της Ψάθης. Του δόθηκε η ευκαιρία να «οργώσει» τα σοκάκια με το ποδήλατό του και βεβαίως, όπως τελευταίως το συνηθίζει, πήρε το κίτρινο κανό του και ξανοίχτηκε στο πέλαγος.

Την ταβέρνα δεν την επέλεξε τυχαίως, ούτε έκλεισε σ΄ αυτήν προηγουμένως τραπέζι. Απλώς, όπως είπαν οι ιδιοκτήτες της, κάποιος φίλος της οικογενείας Παπανδρέου τούς τη συνέστησε. Αλλωστε, όπως βεβαιώνει ο κ. Αποστόλης Βεντούρης, την ταβέρνα αυτή την «τίμησαν» κατά καιρούς αρκετοί πολιτικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ κκ. Γ. Βουλγαράκης και Π. Καμμένος και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .

«Στην Κίμωλο έχουμε νόστιμα τοπικά ψάρια. Και αυτό λόγω του ότι στις θάλασσές μας το πλαγκτόν είναι πλούσιο» εξήγησε. Ο κ. Παπανδρέου, όπως επίσης το συνηθίζει, μπήκε χαμογελαστός στην ταβέρνα, χαιρέτησε διά χειραψίας έναν έναν τους έκπληκτους πελάτες (ορισμένοι σήκωσαν τα κινητά τους να τον φωτογραφήσουν) και εν συνεχεία κάθησε στο τραπέζι δίπλα στο κύμα: «Παρήγγειλαν ο καθένας ό,τι ήθελε από τον κατάλογο. Προτίμησαν τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως την κολοκυθοκάπαρη, το τηγανητό χταπόδι, την κολοκυθόπιτα και βεβαίως τη μυζήθρα» είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας: «Εγώ είμαι ερωτευμένος με τη δουλειά μου και σερβίρω με προσοχή όλους τους πελάτες» συμπληρώνει και αποκαλύπτει ότι κάποιοι πρότειναν στην πρωθυπουργική συντροφιά και την αστακομακαρονάδα, πλην όμως δεν την ήθελαν, αφού σε κάποιον από την παρέα δεν άρεσε καθόλου ο αστακός: «Είναι καλόψυχος, ευγενής με όλους, ήταν σαν ένας συνηθισμένος πελάτης, χωρίς καμία διάκριση» συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Τα μέλη της πρωθυπουργικής παρέας κάθησαν περίπου δύο ώρες δίπλα στο κύμα απολαμβάνοντας το φαγητό τους. Ως επιδόρπιο τους προσφέρθηκαν λουκουμάδες με μέλι. Ζήτησαν τον λογαριασμό: «Δεν πρόσεξα ποιος πλήρωσε, ίσως ο αδελφός του ή ίσως να έβαλαν από μισά, αλλά πάντως πήραν την απόδειξη» λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας.

Στην Πάρο, εντός έδρας...
Στην Πάρο τον Πρωθυπουργό οι κάτοικοι του πανέμορφου αυτού νησιού τον αποκαλούν «Παριανό» από τις πολλές φορές που την έχει επισκεφθεί. Στην Πάρο άλλωστε γνώρισε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση , και στο νησί έχει πολλούς φίλους, τους οποίους αποκαλεί με τα μικρά τους ονόματα. Το περασμένο όμως Σαββατοκύριακο επέλεξε την ταβέρνα «Το Κύμα», στο Πίσω Λιβάδι. Ο ιδιοκτήτης της κ. Αχ. Μηνάς δεν είναι από την Πάρο αλλά από τα Τρίκαλα και είναι από τους ταβερνιάρηδες που αποφεύγουν να μιλούν για τους πελάτες τους, πόσω μάλλον όταν ο πελάτης είναι ο Πρωθυπουργός. Το θεωρεί κάτι σαν το... ιατρικό απόρρητο και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία: «Ηρθε εδώ με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και έφαγε ως απλός άνθρωπος» είναι το μόνο που λέει, για να συμπληρώσει ότι «ποτέ δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα». Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας είναι τα φρέσκα ψάρια, οι αστακομακαρονάδες, κάθε είδους μαγειρευτά, τα ψητά στη σχάρα, ο γαύρος τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα (τον οποίο τίμησε ο Πρωθυπουργός) και η κακαβιά (την οποία επίσης τίμησε). Οπως το συνηθίζει, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε ευγενικά όλους τους πελάτες και ο κ. Μηνάς δήλωσε πως «είμαι υπερήφανος που μου κάνει την τιμή ο Πρωθυπουργόςνα επισκεφθεί την ταβέρνα μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...