Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Σήμα κινδύνου για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ράπισμα για την πολιτεία αποτελεί το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Η μαζική διαμονή ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πλήθος αλλοδαπών χωρίς έγγραφα παραμονής, σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής δημιουργούν συνθήκες που υπερβαίνουν κάθε στοιχειώδες ανεκτό όριο για την αξιοπρεπή διαβίωση προσώπων», αναφέρεται σε αυτό.
Στο πόρισμα υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, η άνοδος της εγκληματικότητας στην περιοχή, αλλά η δημιουργία συνθηκών που ευνοούν τη δράση ξενοφοβικών και ρατσιστικών ομάδων.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, τα προβλήματα διογκώνονται από την αμηχανία της διοίκησης και του νομοθέτη μπροστά στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών χωρίς χαρτιά οι οποίο διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας και στο περιθώριο, στην ανεπάρκεια σχεδιασμού και την παντελή έλλειψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και τα προβλήματα σχεδιασμού, αποτελεσματικής υλοποίησης αλλά και κοινωνικής συναίνεσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων, όπως:
• Η εφαρμογή ειδικού αστυνομικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες
• Η λήψη ειδικής μέριμνας για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διαδικασία ασύλου
• Η αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής στους αλλοδαπούς που δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν από την χώρα, ώστε να μην βρίσκονται στην αφάνεια.
Η Αρχή δεσμεύεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τον Οκτώβριο να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...