Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Θα πληρώνουμε διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη

Με οκτώ σταθμούς διοδίων θα «προικιστεί» ο νέος «Καλλικρατικός»  δήμος Ωρωπίας της Βορειοανατολικής Αττικής ενώ στα σκαριά είναι  και νέοι σταθμοί σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνάντηση ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης με τον Νομάρχη ΝΑ Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή και κατοίκους της περιοχής.

Από πέρσι έχουν  ξεκινήσει να λειτουργούν από  δύο πλευρικοί σταθμοί σε Αυλώνα, Μαλακάσα και Καπανδρίτι και δύο μετωπικοί στις Αφίδνες, εκ των οποίων ο ένας (στο ρεύμα προς Αθήνα) εγκαινιάστηκε προεκλογικά. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα περιλαμβάνονται πλέον στο νέο ενιαίο δήμο.   

«Πρόκειται για  μια παγκόσμια αποκλειστικότητα», δήλωσαν χθες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων ΒΑ Αττικής που στρέφονται κατά της επιβολής διοδίων, τη στιγμή που οι παράδρομοι έχουν απαράδεκτη χάραξη, είναι καρμανιόλες που  προκαλούν συχνά ατυχήματα και η κίνηση από τα βαρέα οχήματα δημιουργεί κυκλοφοριακό χάος και πολύωρο μποτιλιάρισμα.

Σύμφωνα με τον  κ. Χρίστο Παναγή, πολιτικό μηχανικό και  μέλος της Επιτροπής Κατοίκων, από τον παράδρομο των Αφιδνών  περνούν καθημερινά 16.000 οχήματα  από τα οποία το 40% είναι φορτηγά. Το πλήθος των οχημάτων δυσχεραίνει την κυκλοφορία και οι ρύποι παραπέμπουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Ομόνοιας.     

2.500 ευρώ το χρόνο  για διόδια  

«Για μια οικογένεια με δύο ΙΧ υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος των διοδίων είναι 2.500 ευρώ»  επισήμανε και τόνισε ότι πρόκειται  για μετακινήσεις εντός του οικιστικού ιστού 14 δήμων και κοινοτήτων  που χρησιμοποιούν την εθνική οδό και επιβαρύνουν όλους τους κατοίκους της ΒΑ Αττικής.

Όμως το υπουργείο  δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις  ανησυχίες των κατοίκων, και διαμήνυσε  πρόσφατα στην Συντονιστική Επιτροπή ότι τα νέα διόδια επιβάλλονται από την σύμβαση παραχώρησης και πως ότι δεν εισπράττει η κοινοπραξία, ζητά να το πληρωθεί από το δημόσιο. Από το υπουργείο επισημαίνουν πάντως ότι οι νέοι σταθμοί (Άγιος Στέφανος, Βαρυμπόμπη) δεν θα λειτουργήσουν εφόσον δεν ολοκληρωθούν τα έργα στους παράδρομους.

Το κίνημα των  κατοίκων ενάντια στα διόδια της  Αττικής ενισχύθηκε πριν από ένα  χρόνο όταν η κοινοπραξία «Νέα Οδός» προσπάθησε να εγκαταστήσει τα διόδια στον Άγιο Στέφανο.

Μετά από παρέμβαση του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ο σταθμός δεν λειτούργησε, δεν αποφεύχθηκαν όμως και οι αυξήσεις. Οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής αναφέρουν ότι η σύμβαση προβλέπει και νέες ανατιμήσεις εντός Αυγούστου με την προϋπόθεση όμως της ολοκλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων της κοινοπραξίας που δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη καθώς και νέες αυξήσεις από τον ερχόμενο Φεβρουάριο!   
  
Απαντούν  με εξώδικα

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε χθες η  Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων της  ΒΑ Αττικής σχολιάστηκε και η πρόθεση του υπουργείου να προστατεύσει τα έσοδα της Νέα Οδού με την συνδρομή της Αστυνομίας, φακελώνοντας τα στοιχεία των χρηστών.

Στόχος ήταν να πληγεί το κίνημα των «τζαμπατζήδων», το οποίο υπολογίζεται από την  τροχαία σε 1.800 έως 2.500 οχήματα καθημερινά.

Οι κάτοικοι απάντησαν με τρία εξώδικα  κατά του υπουργείου, του Αρχηγού της  Αστυνομίας και των κατά τόπους αστυνομικών  τμημάτων, κατηγορώντας τους για κατάλυση των νόμων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...