Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κολλημένοι με τον... τζόγο 4 στους 10 Έλληνες


Στα 94 ευρώ το μήνα ανέρχεται κατά μέσο όρο το ποσό που δαπανά κάθε Έλληνας για τυχερά παιχνίδια, ο τζίρος των οποίων εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ το μήνα. Τέσσερις στους 10 Έλληνες παίζουν κάθε μήνα, κάποιοι εξ αυτών σε καθημερινή βάση, ενώ το 13% ομολογεί ότι έχει παίξει ή παίζει μεγαλύτερα ποσά απ’ όσα αντέχει το εισόδημά του.
Την κοινή αίσθηση ότι πολλοί Έλληνες είναι εθισμένοι με τον τζόγο έρχεται να επιβεβαιώσει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC η οποία έγινε τηλεφωνικά τον Ιούλιο σε δείγμα 600 ανθρώπων για λογαριασμό της νεοσύστατης Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της VPRC, πανεπιστημιακός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης παρέθεσε τα εξής στοιχεία επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι προφανώς δυσμενέστερη αφού αρκετοί Έλληνες δυσκολεύονται να παραδεχτούν (ακόμη και τηλεφωνικά) το πάθος τους για τα τυχερά παιχνίδια:
* Το 42% των Ελλήνων πολιτών δαπανά χρήματα σε τυχερά παιχνίδια, με το μέσο ατομικό κόστος δαπανών φτάνει τα 94 ευρώ μηνιαίως.
* Το 13% του δείγματος παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια ενώ 20% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω των τυχερών παιχνιδιών, 16% έχει χρέη λόγω δανεισμού, 12% έχει προβλήματα στην εργασία του και ψυχολογικά και 9% έχει γενικότερα προβλήματα υγείας.

* Το 12% των ερωτηθέντων έχει δανειστεί για να παίξει, ενώ το 7% έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για τον ίδιο λόγο.
* Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των τυχερών παιχνιδιών:
- 86% των πολιτών πιστεύει ότι αποτελούν μια σοβαρή εξάρτηση
- 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και παραβατικότητα
- 92% ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα
- 58% ότι εξοικειώνουν όλους τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια.
* Το 77% του δείγματος (το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) διαφωνεί με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών («κουλοχέρηδες» και «φρουτάκια») σε χιλιάδες σημεία της ελληνικής επικράτειας.
«Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων θεωρεί δεδομένη την αύξηση των ανωτέρω ποσοστών σε περίπτωση απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου εγκατάστασης 50.000 ηλεκτρονικών «κουλοχέρηδων» στη χώρα. Ο πολλαπλασιασμός του μηνιαίου τζίρου των τυχερών παιχνιδιών θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων και την περαιτέρω εξαθλίωση του μέσου Έλληνα πολίτη», σχολίασε εκ μέρους της Κίνησης ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Κωνσταντίνου τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εισρεύσουν 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια.
«Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων διαφωνεί με την καζινοποίηση της Ελλάδας και δηλώνει ότι θα αντιταχθεί με κάθε νόμιμο μέσο στην επίσημη επιβολή του τζόγου ως τρόπου ζωής και οικονομικής επιτυχίας του Έλληνα πολίτη», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών – Δανειοληπτών, κ. Βαγγέλης Κρητικός, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ποντάρει στην απελπισία του Έλληνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...