Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ρακιντζής:Αυτοί κλέβουν λεφτά από το Δημόσιο !

Απίστευτα στοιχεία διαφθοράς, κακοδιαχείρησης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος έφερε στην επιφάνεια ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.  Παρά το ότι έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι έλεγχοι αφορούσαν 981 υποθέσεις και μάλιστα μόνο για το 2009. Από αυτές οι 909 παραπέμφθηκαν στο  εισαγγελέα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε αρκετές.

Τα πρωτεία της διαφθοράς κρατά η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και περιφέρειες. Από τις εκατοντάδες υποθέσεις οι πιο κραυγαλέες είναι οι εξής:

·         Υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκε να έχει στο λογαριασμό του 9 εκατομμύρια ευρώ. Ναι δεν κάνατε λάθος. Διαβάσατε σωστά. Μόλις οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης διέταξαν έλεγχο για το που βρέθηκαν ο υπάλληλος παραιτήθηκε. Ως δικαιολογία για τα χρήματα, δήλωσε ότι ήταν αντιπρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου και από τον λογαριασμό του πλήρωνε τις υπερωρίες των συναδέλφων του. Υποστήριξε δηλαδή, ότι από τον προϋπολογισμό του κράτους έμπαιναν χρήματα στον προσωπικό του λογαριασμό. Φυσικά και έτσι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη των χρημάτων και έχει φτάσει η υπόθεση στον εισαγγελέα.

·         Μια ακόμη υπόθεση αφορά μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην νομαρχία Κιλκίς. Οι υπάλληλοι εξέδιδαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας για μηχανήματα έργου, δηλαδή φορτηγά και άλλα οχήματα βαρέου τύπου. Τα μηχανήματα αυτά ήταν ακατάλληλα για κυκλοφορία και επικίνδυνα για τους χειριστές και τους πολίτες. Παρόλα αυτά με την ανοχή και του γενικού διευθυντή – ο οποίος εμπλέκεται – οι άδειες δίνονταν και οι μίζες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Να φανταστείτε από τους 700 φακέλους που ελέχθησαν, οι 497 ήταν με πλαστά δικαιολογητικά.

·         Μετά τις παράνομες προσλήψεις  στο μετρό και στο τράμ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι έγιναν παράνομες προσλήψεις, προεκλογικά μάλιστα και στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Συγκεκριμένα  το διάστημα από 28/8/2009 εως 3/9/2009, λίγο πριν τις εκλογές πραγματοποιήθηκαν 39 προσλήψεις, χωρίς να γίνει προκήρυξη των θέσεων, και χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν παράνομα θα απολυθούν.

·         Ένα απίστευτο όργιο με πρόσθετες αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές του υπουργείου υγείας διαπίστωσαν οι ελεγκτές. Τα ποσά έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη και είναι ενδεικτικό ότι μόνο μια διευθύντρια του υπουργείου, συμμετείχε σε 31 επιτροπές. Πάντως είναι λυπηρό ότι σήμερα που αποφασίστηκε να γίνονται οι επιτροπές εντός του ωραρίου των υπαλλήλων – ώστε να μην καταβάλλονται πρόσθετες αμοιβές – δεν συμμετέχει κανείς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συσταθούν ούτε οι αναγκαίες.

·         Είναι απίστευτο το θράσος με το οποίο λειτουργούν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μιλάμε για την περίπτωση γνωστού Αθηναίου πανεπιστημιακού γιατρού, ο οποίος μόλις συνταξιοδοτήθηκε από το Λαικό νοσοκομείο, προσελήφθη σε ιδιωτικό και πήρε μαζί του 500 φακέλους με στοιχεία ασθενών  του Λαικού. Επενέβη εισαγγελέας, όμως οι ελεγκτές υποστηρίζουν ότι από τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, δεν επωφελείτο μόνο το ιδιωτικό θεραπευτήριο αλλά υπήρχε κύκλωμα με γιατρούς και φαρμακευτικές.

·         Μια ακόμη περίπτωση που όμως βγάζει μάτι, είναι μια εγκύκλιος του πρώην υφυπουργού οικονομικών Αντώνη Μπέζα, σύμφωνα με την οποία, τα αφανή εισοδήματα, δηλαδή τα μαύρα ή αν θέλετε τα παράνομα, δεν θεωρούνται εισόδημα, άρα δεν φορολογούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και είναι περίεργο γιατί ενώ ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης έχει φέρει το μείζον θέμα στην επιφάνεια , το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταργήσει την εγκύκλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...