Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ο κόκκινος πρόεδρος με την πράσινη φανέλα

Τα περισσότερα στελέχη της Αριστεράς συλλάβισαν δύο ονόματα μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία του Παναθηναϊκού: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώτος ηγέτης της Αριστεράς που μετά την αποχώρησή του από τη πολιτική υποκλίθηκε στις αρετές του καπιταλισμού. Και Γκέρχαρτ Σρέντερ, ο καγκελάριος που το έριξε στις μπίζνες. Το σοκ που προκάλεσε στην Αριστερά η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου ήταν αρχικώς απόλυτο. Στη συνέχεια, την έκπληξη διαδέχθηκαν τα ειρωνικά σχόλια, αλλά και η διαπίστωση ότι τίποτε πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατο.

Εκπληξη πρώτου μεγέθους και για κείνους που γνωρίζουν καλά ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει να πάει πολλά χρόνια στο γήπεδο. Η τελευταία φορά ήταν σε κοπή πίτας παλαίμαχων του Παναθηναϊκού, «διότι αυτούς θυμόταν από τα νιάτα του» σχολίαζε στέλεχος της Αριστεράς που τον γνωρίζει από παλιά. «Είναι επιμελής, πάντως. Θα μάθει γρήγορα» πρόσθεσε, παρακολουθώντας τον, την περασμένη Παρασκευή, να περνά για πρώτη φορά την είσοδο της Παιανίας.

Παράλληλα, η καζούρα που ντριμπλάρει την πολιτική και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα έχει γίνει η στρογγυλή θεά στην αριστερή μπλογκόσφαιρα: «Τι πολυμετοχικός, τι πολυτασικός» ή «ΣΥΡΙΖΑ θεέ, πάρε την ΠΑΕ». «Πρόεδρε Αλέξη, πονάνε τα μυαλά μας, βγάλε μια ανακοίνωση να “΄ρθούμε στα καλά μας”» έγραφε το μπλογκ «Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ» (syriza. wordpress.

com), χρησιμοποιώντας ένα σύνθημα που αναγραφόταν σε πανό φίλων συνδέσμου του ΠΑΟΚ (και όχι του ΠΑΟ). Αυτόν τον τίτλο είχε βάλει για να παρουσιάσει την επιστολή που έστειλε ένας ψηφοφόρος στο τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού του ΣΥΝ, αναφέροντας ότι περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα «μια ανακοίνωσητοποθέτηση που να προστατεύει το κόμμα και τη συμμαχία στην οποία ανήκει και κυρίως αυτούς που ψηφίζουν από το στραπάτσο (...)». Αλλοι λένε ότι «ο “πρόεδρος” ιδιώτευσε και γούστο του καπέλο του».

Προσεκτική η επίσημη Κουμουνδούρου αποφεύγει τις κρίσεις, το ίδιο και η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι ερμηνείες δεν μπορεί να είναι αβασάνιστες για έναν άνθρωπο που και ήθος έχει και αντίσταση κατά της χούντας έκανε και βοήθησε τον ΣΥΝ σε δύσκολες μάχες για την ύπαρξή του». Κανείς δεν ξεχνά το 1993, όταν ο ΣΥΝ έμεινε εκτός Βουλής και ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατάφερε τρία χρόνια μετά να τον βγάλει από το περιθώριο της πολιτικής σκηνής- «γύρισε όλη την Ελλάδα, και ο ΣΥΝ μπήκε στη Βουλή».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας- τον οποίο στηρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος στην εσωκομματική σκηνή- το μόνο που έλεγε είναι ότι του τηλεφώνησε, τον συνεχάρη, του ευχήθηκε «καλή δύναμη», προσθέτοντας: «Μπήκες σε έναν δύσκολο χώρο». Είναι αξιοσημείωτο πάντως το σχόλιο της «Αυγής», στην περασμένη Πέμπτη. Πολιτικοί όπως ο Ν. Κωνσταντόπουλος αλλά και ο κ. Ν. Καραχάλιος (μέχρι πρότινος Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ που μετεγράφη στον Ολυμπιακό) «θεωρούν προφανώς ότι έχουν περιθώρια να σταθούν με την αρματωσιά τους στο νέο “πολυπαραγοντικό” τοπίο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον χώρο που συνομιλεί με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και τον κ. Αλ.Αλαβάνο έχουν ανεβεί στα «κεραμίδια», εκτιμώντας ότι πλήττει την Αριστερά, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης που με ευκολία ακούγεται ότι «είναι όλοι ίδιοι», η επιλογή ενός πολιτικού που υπήρξε επικεφαλής αριστερού κόμματος «να παίξει στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του κεφαλαίου». Εντονη ήταν και η πολιτική κριτική του ΚΚΕ, που διά στόματος του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων και μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανού σχολίασε την επιλογή του πρώην προέδρου του ΣΥΝ. «Οι επιχειρηματίες έχουν τα δικά τους παιχνίδια και τα δικά τους σχέδια. Προφανώς ο κ. Κωνσταντόπουλος εντάσσεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς και με βάση αυτούς που τον επέλεξαν.
Οι φυλακές Αβέρωφ, το Ειδικό Δικαστήριο και ο ΣΥΝ
Αγορεύει στο Ειδικό Δικαστήριο
O Ν. Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1942 στα Κρέστενα της Ολυμπίας όπου φοίτησε στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου,κατόπιν ήρθε στην Αθήνα,μπήκε στη Βαρβάκειο και συνέχισε τις σπουδές του.Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος,γιος δεκατετραμελούς οικογενείας,που εγκατέλειψε μια καριέρα 30 χρόνων δικηγορίας στα Κρέστενα για να έρθει στην Αθήνα και να αρχίσει από την αρχή, ώστε να σπουδάσουν τα παιδιά του.Η μητέρα του ήταν φιλόλογος.Η οικογένεια ασχολούνταν με τα πολιτικά δρώμενα.Ο πατέρας του είχε πολιτευθεί με το Αγροτικό Κόμμα του Μυλωνά,με τους Φιλελευθέρους,με την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα,με το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου.Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και από φοιτητής εντάχθηκε στο νεολαιίστικο κίνημα.Την περίοδο της χούντας οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Αμυνα»,συνελήφθη,
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου
βασανίστηκε σε κελιά της ΕΑΤ-ΕΣΑ,καταδικάστηκε σε οκτάχρονη φυλάκιση,πέρασε από τις Φυλακές Αβέρωφ,Κορυδαλλού και Κέρκυρας ως τον Αύγουστο του 1973.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΥΝ που τον οδήγησε στο υψηλότερο ποσοστό του (5,12%) στις εθνικές εκλογές του 1996. Αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΝ το 2004 (3,1% στις εθνικές,4,6% στις ευρωεκλογές) και έκτοτε κινήθηκε,κάμποσες φορές,εκτός επίσημης
Με τον Λεωνίδα Κύρκο
κομματικής γραμμής. Στις παρεμβάσεις του επανέρχεται συνεχώς στην ανάγκη πολιτικής πρωτοβουλίας για την ανασύνθεση«της κουρασμένης και διαβρωμένης Μεταπολίτευσης» . Σε πολλούς αυτό θυμίζει αναζήτηση ευρύτερου θεσμικού ρόλου.Οπως το 2005,που η φημολογία τον ήθελε να επιζητεί μια πρόταση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Τον Μάρτιο του 2010,ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η κόρη του Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβαν συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Εναν άλλον Μάρτιο, 19 χρόνια πριν, το 1991,όταν ξεκίνησε η μεγάλη δίκη του σκανδάλου Κοσκωτά στο Ειδικό Δικαστήριο,με κατηγορούμενο και τον Ανδρέα Παπανδρέου,ο Ν.Κωνσταντόπουλος,βουλευτής του Συνασπισμού,είχε ξεχωρίσει σε ρόλο «σκληρού» κατηγόρου.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,
τραγουδοποιός που ανήκει στον χώρο της Αριστεράς και είναι γνωστός για την αγάπη του στον Παναθηναϊκό
«Καλά έκανε»
«Επικρατεί η άποψη ότι όποιος είναι αριστερός,οποιασδήποτε απόχρωσης,πρέπει να είναι τουλάχιστον κοσμοκαλόγηρος.Δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα. Μπαρούφα πρώτου μεγέθους.Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας;Να είναι θρήσκος;Να πηγαίνει στα μπουζούκια;Θα τρελαθούμε τελείως.Τι σημαίνει αριστερός;Παρθένος σε ένα σπίτι αμπαρωμένος,σε μια γυάλα κλεισμένος να ασχολείται μόνο πώς θα γίνει η επανάσταση;».

Π.Σκουρλέτης,
εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ
«Προσωπική επιλογή»
«Στα 68 του χρόνια,ύστερα από μια πλούσια από εμπειρίες πολιτική,κοινωνική και επαγγελματική διαδρομή,δικαιούται να κάνει μια προσωπική επιλογή που φαίνεται πως τον εκφράζει.Ακούγονται και άλλα πολλά.Η ζωή όμως θα δείξει αν έχουν βάση».

Χρ.Κατσούλας,
Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (εκπρόσωπος Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας)

«Το συνηθίσαμε»
«Η κίνηση Κωνσταντόπουλου προστίθεται σε μια αυξανόμενη αναξιοπιστία και ανυποληψία της Αριστεράς.Από τη μια μέρα στην άλλη πολιτικά πρόσωπα της Αριστεράς που θα έπρεπε να σηματοδοτούν κάτι,σε ηγετικό επίπεδο, (κορυφαία στελέχη,πρώην πρόεδροι) είτε μεταπηδούν σε άλλους πολιτικούς χώρους,όπως συνήθως βλέπαμε μέχρι τώρα,είτε μεταπηδούν σε επιχειρηματικό ή αθλητικό χώρο, δείχνοντας ότι υπάρχει στενή διασύνδεση με αυτό που λέμε και “κεφάλαιο”».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...