Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Συμβουλές για Πάσχα χωρίς απρόοπτα

Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στο γιορτινό τραπέζι
Φωτογραφία
Στην πιο... επικίνδυνη για την υγεία μας ημέρα του χρόνου αναδεικνύεται η Κυριακή του Πάσχα, καθώς από το απόγευμα και μετά αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται άρον άρον στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Αιτία; Κάτι η πολυφαγία, κάτι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που είθισται έπειτα από μια μικρή ή μεγάλη περίοδο αυστηρής νηστείας, δεν θέλει και πολύ για να συμβεί το κακό.
«Από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και μετά, η διακομιδή των περιστατικών στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 30% επί του μέσου όρου προσέλευσης ασθενών στη διάρκεια του έτους», λέει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. «Όπως όλα δείχνουν, το γεγονός ότι έπειτα από τη νηστεία υπερκαταναλώνουμε γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και αλκοόλ δρα ιδιαίτερα επιβαρυντικά στον οργανισμό και το επακόλουθο είναι να εκδηλώνονται αιφνιδίως πολλαπλά προβλήματα υγείας. Κατά σειρά προτεραιότητας εκδηλώνονται καρδιαγγειακά επεισόδια, εμφάνιση οξέων (ή επιδείνωση γνωστών) γαστρεντερικών προβλημάτων και απορρύθμιση μεταβολικών νοσημάτων με κυρίαρχο τον σακχαρώδη διαβήτη».
Η κ. Σταματάκη δίνει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα:
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Εάν πάσχετε από δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια), καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωση ζωικού λίπους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φάτε ελάχιστα (αν όχι καθόλου) αυγά, μαγειρίτσα, πέτσα και λίπος από το αρνί. Να θυμάστε ότι αποφεύγοντας τον κρόκο του αυγού γλιτώνετε 210 mg χοληστερόλης. Καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το θέμα.
ΣΑΛΑΤΑ
Να συνοδεύετε το κύριο γεύμα (κρέας) με σαλάτα, καθώς τα λαχανικά οδηγούν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης από τον οργανισμό.
ΚΑΤΣΙΚΙ
Να προτιμάτε το κατσίκι από το αρνί, γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι το μπούτι.
ΡΙΓΑΝΗ
Για την παρασκευή του κρέατος να χρησιμοποιείτε ρίγανη, διότι μειώνει την παραγωγή των νιτροζαμινών (είναι χημικές ουσίες που παράγονται στο κρέας κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα και θεωρούνται επιζήμιες για την υγεία).
ΔΕΙΠΝΟ
Φροντίστε να τρώτε ελαφρά το βράδυ. Επιλέξτε μια χορτόσουπα, μια σαλάτα με λίγο άπαχο κρέας, ένα γιαούρτι με φρούτα ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά.
ΑΛΚΟΟΛ
Να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο. Μέχρι 3 ποτηράκια την ημέρα οι άντρες και έως 2 οι γυναίκες είναι υπεραρκετά, εκτός κι αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο καθιστά απαγορευτική την κατανάλωσή του.
ΑΣΚΗΣΗ
Να αποφεύγετε την κατάκλιση ή την έντονη άσκηση ύστερα από κάθε γεύμα. Προτιμότερο είναι να κάνετε έναν περίπατο με αργό βήμα.
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
ΜΑΣΗΣΗ
Να μασάτε πολύ καλά την τροφή σας για να αποφύγετε τη δυσπεψία. Να τρώτε αργά.
ΑΓΟΡΑ
Τέλος, επειδή παρουσιάζονται πολλές τροφικές δηλητηριάσεις αυτές τις ημέρες, καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά των προϊόντων, τη φύλαξή τους, την παρασκευή και τη συντήρησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...