Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Γονείς- κατάσκοποι της... κάνναβης

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η έλευση στην αγορά του Νarcocheck, ενός τεστ που επιτρέπει στους γονείς να ανακαλύψουν αν τα παιδιά κάνουν ή έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Το τεστ είναι τόσο εύκολο στη χρήση ώστε μπορεί να γίνει και εν αγνοία των παιδιών, όμως οι ψυχίατροι το καταδικάζουν ως «εξευτελιστικό» και «βίαιο».
Φωτογραφία
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, το Νarcocheck θα σπείρει ζιζάνια στην οικογένεια και θα δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ γονιών και εφήβων. Χρησιμεύει για τον εντοπισμό της ύπαρξης στον οργανισμό της τετραϋδροκανναβινόλης, του κύριου ενεργού συστατικού της ινδικής κάνναβης, και φαίνεται πως είναι αξιόπιστο. Αποκαλύπτει αν το παιδί καπνίζει ή έχει καπνίσει τσιγάρο με χασίς ή μαριχουάνα, καθώς και αν είναι τακτικός ή ευκαιριακός καπνιστής. Πωλείται στο Ιντερνετ στην τιμή των 8,90 ευρώ και σύντομα θα διατίθεται και από τα γαλλικά φαρμακεία.
Το προϊόν είναι απλό στη χρήση: αρκεί να το βάλεις σε ούρα για να αποκαλύψει την παρουσία της Τhc (της τετραϋδροκανναβινόλης). Φέρεται ότι είναι αξιόπιστο στο 98% των περιπτώσεων, αλλά έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: μπορεί να προσδιορίσει την ποσότητα του χασίς ή του «χόρτου» που έχει καπνίσει κάποιος. Πράγματι, οι τρεις μικρές ράβδοι που χρησιμοποιούνται στο τεστ προσδιορίζουν και τη συγκέντρωση της Τhc: αν μία από τις τρεις είναι ακόμη θετική έπειτα από τρεις εβδομάδες, τότε πρόκειται για τακτικό καπνιστή.
Το προϊόν δεν προορίζεται ειδικά για τους γονείς, όμως είναι προφανές πως σ΄ αυτούς στοχεύει η εταιρεία που κυκλοφόρησε το εν λόγω τεστ. Φυσικά η εταιρεία υποστηρίζει ότι το τεστ γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών, όμως κάποιοι γονείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να το κάνουν στα κρυφά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι το Νarcocheck. Δύο εξ αυτών εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους στην εφημερίδα «Λε Παριζιάν». Ιδιαίτερα ο ψυχίατρος Νταν Βελεά είπε: «Υπάρχουν ασφαλώς και γονείς που θα υποχρεώσουν το παιδί τους να υποβληθεί στο τεστ. Είναι εξευτελιστικό, βίαιο, διεισδύει στην ιδιαίτερη ζωή του άλλου. Και μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι αρκετοί γονείς θα επιδιώξουν να κάνουν το τεστ εν αγνοία των παιδιών». Περίπου τα ίδια πιστεύει και η ψυχολόγος Ελιζαμπέτ Ροσέ: «Η χρήση τού τεστ μπορεί να καθησυχάσει τους γονείς, όμως είναι αποδεκτό να γίνει μόνον αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...