Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η... αυτοψία ενός γερμανού δημοσιογράφου στην Ελλάδα της κρίσης


Ο απεσταλμένος δημοσιογράφος της γερμανικής Bild, Paul Ronzheimer όχι μόνο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν δείχνει να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κρίση αλλά κι ότι οι Ελληνες δεν δείχνουν την πρόθεση να αλλάξουν καμία από τις «κακές» τους συνήθειες.
Αντικειμενικό ή καταφανώς ανθελληνικό;
Το ρεπορτάζ του γερμανού δημοσιογράφου ξεκινά ένα Σάββατο βράδυ στο κατάμεστο Καζίνο του Λουτρακίου.
Όπως γλαφυρά περιγράφει, εκατοντάδες άνθρωποι ανεμίζουν «εκατοντάευρα» και τζογάρουν. Φεύγοντας επιλέγει να πάρει ταξί. Ο φιλικός οδηγός, αγριεύει όμως όταν του ζητά απόδειξη και τελικά δεν του δίνει.
«Με απλά λόγια» γράφει, «όλο το εισόδημα είναι μαύρο. Κανένας έλεγχος, κανένας φόρος. Η ελληνική αρρώστεια!». Η προσωπική εμπειρία του από το βενζινάδικο αλλά και το ψιλικατζίδικο τον άφησε ακριβώς με την ίδια εντύπωση.
Παρόλ’ αυτά, όπως λέει, η κρίση είναι το κύριο θέμα συζήτησης παντού. Όμως ξεκινά και τελειώνει στα προνόμια που τους «κόβει» η πολιτεία.
Μάλιστα, ο Paul Ronzheimer, προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποδώσει στα ελληνικά πως αντιμετωπίζουν τα μέτρα κατά της κρίσης οι Ελληνες: «OCHI - ME MOY DEN» γράφει εννοώντας: «Όχι, όχι για μένα».
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, αναφέρεται ονομαστικά σε δύο Ελληνες που συνάντησε. Μια 85χρονη συνταξιούχο των 3.500 ευρώ που δεν καταλαβαίνει γιατί θα έπρεπε τώρα να μειωθεί η σύνταξή της και έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Μοναστηράκι που ενώ του είπε «οι Ελληνες έχουμε ήδη βελτιωθεί» επιδεικνύοντας το μαγαζί του, «άφηνε τα σκουπίδια δίπλα από τα τραπέζια του, να κείτονται, μια και οι σκουπιδιάρηδες απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για την μείωση στους μισθού τους».
Με σαφώς σοβαρότερη διάθεση, το BBC αντιμετωπίζει την ελληνική προσπάθεια θετικότερα γράφοντας: «Παρά την επιμονή της Ελλάδας ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, η προφανής δυσαρέσκεια στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας δεν δείχνει να μειώνεται».
Η Die Welt χαρακτηρίζει την σύμπραξη ΕΕ-ΔΝΤ βραχυπρόθεσμη λύση και προτείνει υποτίμηση «κάτι που απαιτεί την έξοδο από την ευρωζώνη» όπως αναφέρει.
Η Suddeutsche Zeitung κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους Γερμανούς: «Οποιοσδήποτε στο Βερολίνο πιστεύει ότι μπορεί να καθυστερήσει το θέμα μέχρι μετά τις τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου παίζει με τη φωτιά. Κάθε ερωτηματικό αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ανεβάζει τα επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης. Αυτό μπορεί να καταστήσει την επιχείρηση διάσωσης αδύνατη».
Οι New York Times αλλά και η Wall Street Journal θεωρούν την αναδιάρθρωση, τον ευγενικό τρόπο να μιλήσει κάποιος για χρεοκοπία. «Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδιάρθρωνε το χρέος της έμοιαζε εξαιρετικά απίθανη» γράφουν οι New York Times «τώρα δεν είναι απλώς μία σκέψη, αλλά μία πιθανότητα». Και η Wall Street Journal σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μακροπρόθεσμα, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα συμφωνήσουν για το πακέτο σωτηρίας των 45 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν η συμφωνία επιτευχθεί, το μόνο που θα έχουν κάνει οι πιστωτές θα είναι να κολλήσουν ένα band-aid σε μία αιμορραγία».
«Αυτή θα είναι η πιο σημαντική εβδομάδα στην εντεκάχρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε αν η ελληνική δημοσιονομική κρίση θα περιοριστεί ή θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο συντάκτης των Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...