Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πλησιάζει το ηφαιστειακό νέφος στην Ελλάδα



Αποκαθίσταται σταδιακά την Τρίτη η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη μετά το αλαλούμ που επικράτησε στις αερομεταφορές, εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Εντός της ημέρας πραγματοποιούνται οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις -14.000 σε σύνολο 27.500-.

Περιορισμένες πτήσεις εκτελούνται από και προς Παρίσι, Άμστερνταμ και Φρανκφούρτη. Κλειστά θα παραμείνουν ωστόσο έως και την Τετάρτη τα αεροδρόμια του Λονδίνου (Χίθροου, Γκάτγουικ και Λούτον) καθώς ένα σύννεφο τέφρας επηρεάζει τον  βρετανικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του ειδικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας , Χέρμπερτ Πίμπελ, σύμφωνα με τον οποίο, ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργεί προβλήματα στις αερομεταφορές.

Το χάος το οποίο προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, έφερε στο φως την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αεροπορικές εταιρείες να διαμαρτύρονται έντονα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Στην Ελλάδα ακυρώθηκαν σήμερα μόνο 94 δρομολόγια. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέχρι και το βράδυ δεν αναμένεται η ηφαιστειακή τέφρα να φτάσει στην Ελλάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί μέχρι αύριο. «Από σήμερα το απόγευμα και ως αύριο το βράδυ η ροή στις κατώτερες αλλά και στις μέσες στάθμες της ατμόσφαιρας θα είναι βορειοδυτική και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέρος της ηφαιστειακής τέφρας που ως χθες βρίσκονταν στη Βόρειο Ιταλία, στη Νότια Γαλλία αλλά και στο Τυρρηνικό Πέλαγος θα κινηθεί νοτιανατολικά», διευκρινίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι «από την Πέμπτη και μετά θα επικρατήσουν και πάλι νοτιοδυτικοί άνεμοι και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες καθώς θα σταματήσει η τροφοδοσία από την Κεντρική Ευρώπη και οι αέριες μάζες που θα μας έρθουν ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ως προέλευση τις ακτές της Βόρειας Αφρικής».

Σε κάθε περίπτωση, δεκάδες είναι οι αποκλεισμένοι επιβάτες που ταλαιπωρούνται και περιμένουν τέλος στην «οδύσσειά» τους, ενώ ακόμα και αν άνοιγαν σήμερα όλα τα αεροδρόμια, θα περάσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να εξυπηρετηθεί όλος ο όγκος των εκκρεμοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Royal Bankof Scotland ο αντίκτυπος από την απουσία εργαζομένων από τις δουλειές τους λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...