Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Χάος και στην Ελλάδα από την ηφαιστειακή στάχτη

90 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και τουλάχιστον 10 από και προς το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έχουν αναβληθεί μόνο την Παρασκευή, εξαιτίας του  ηφαιστειακού νέφους που έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, η στάχτη από το ηφαίστειο της Ισλανδίας πλησιάζει πλέον απειλητικά και τον εναέριο χώρο των Βαλκανίων.

Από τη Νότια Γαλλία το νέφος έχει φτάσει πλέον στη Βόρεια Ιταλία και από εκεί αναμένεται να εξαπλωθεί και στα βόρεια Βαλκάνια, κατά βάση τον εναέριο χώρο της Σλοβενίας, σύμφωνα με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας «Eurocontrol». Ο ίδιος δήλωσε από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Δεν διαβλέπουμε τέλος».

Όπως έγινε γνωστό, από τις 3.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου κλειστό θα είναι και το βορειοδυτικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ρουμανίας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας. Κλειστός είναι πλέον και ο εναέριος χώρος της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Παραμένει το πρόβλημα στις σκανδιναβικές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ  ανακοινώθηκε ότι και το βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας θα καλυφθεί από το βράδυ της Παρασκευής πλήρως από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε πολλά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτά της Μόσχας, σε κατάσταση συναγερμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εκτέλεση του πτητικού τους έργου, ακόμα και εντός της χώρας, καθώς δεκάδες αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος των χωρών του εξωτερικού και άρα δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη για να ικανοποιηθούν και οι εσωτερικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...