Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ελληνες στα Ιμαλάια

Με ιδιαίτερη επιτυχία και απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε η Ελληνική Ορειβατική αποστολή "Nepal2010", στην κορυφή Island Peak με υψόμετρο 6.189 μέτρα στα Ιμαλάια και στη χώρα του Νεπάλ. Ο σκοπός της αποστολής ήταν, νέοι ορειβάτες από τη Θεσσαλία να βρεθούν στην μεγαλύτερη και ψηλότερη οροσειρά του πλανήτη και στόχος να αναρριχηθούν στην κορυφή Island Peak και στα 6.189 μέτρα υψόμετρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, στην 7μελή ομάδα συμμετείχαν 5 άνδρες και 2 γυναίκες ορειβάτες, με σχετική εμπειρία σε ανάλογες αναβάσεις. Επικεφαλής και συντονιστής της όλης προσπάθειας ήταν ο Νίκος Μαγγίτσης (ΕΟΣ Βόλου), κατακτητής της ψηλότερης κορυφής του κόσμου (στο Έβερεστ και στα 8.848 μέτρα) τον Μάιο του 2004.

Οι 7 Έλληνες ορειβάτες ταξίδεψαν στο μακρινό Νεπάλ για 17 ημέρες, όπου τις 15 τις πέρασαν στα βουνά των Ιμαλαΐων στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή Island Peak.

Με αρχικό προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας, Κατμαντού και ενδιάμεσους σταθμούς στα 2.800 μέτρα, τα 3.440 μέτρα, τα 3.900 μέτρα και τα 4.750 μέτρα, οι Αγριώτες και Βολιώτες ορειβάτες έφτασαν στην κατασκήνωση βάσης και στα 5.100 μέτρα υψόμετρο την Κυριακή του Πάσχα. Από εκεί, η ελληνική ομάδα, σε μια δύσκολη και τεχνική ανάβαση, πέρασε στις παγωμένες crevasses (σχισμές στον παγετώνα) του βουνού κι έφτασε μπροστά στο νότιο παγωμένο "τοίχο" του βουνού. Εκεί, οι Έλληνες αναρριχητές κλήθηκαν να σκαρφαλώσουν τα 200 απότομα και δύσκολα μέτρα της ορθοπλαγιάς και να συνεχίσουν για 100 ακόμη μέτρα στην τελική κόψη μέχρι την ανεμοδαρμέμη και παγερή κορυφή, στα 6.189 μέτρα υψόμετρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, οι 5 από τους 7 Έλληνες ορειβάτες πάτησαν στην κορυφή του βουνού: Νίκος Μαγγίτσης από την Αγριά και τον ΕΟΣ Βόλου, 41 ετών, Γιώργος Ράιος από την Αγριά και τον ΕΟΣ Βόλου, 21 ετών, Όλια Κοντογιάννη του ΕΟΣ Βόλου, 23 ετών, Λεωνίδας Πετρίδης από τη Ν. Ιωνία Βόλου, 39 ετών, Κώστας Τσαντός του "ΑΘΛΟΣ" Αγριάς, 36 ετών. Ενώ, ο 46χρονος Λάμπρος Τσιμπίδας από τη Νίκαια Λάρισας και η 30χρονη Σόνια Αθανασίου από την Αγριά Μαγνησίας έφτασαν στα 5.700 και στα 5.400 μέτρα αντίστοιχα.

Ολοι οι ορειβάτες-αναρριχητές επέστρεψαν στη χώρα μας, υγιείς, την Κυριακή το βράδυ 11 Απριλίου, γεμάτοι πλούσιες εμπειρίες και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό. Μια ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια και πάνω από τα 6.000 μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μαγγίτση, αποτελεί πάντα πρόκληση και υψηλό στόχο. Οι τεχνικές δυσκολίες της διαδρομής (ειδικά στα τελευταία μέτρα, πριν την κορφή) σε συνάρτηση με το μεγάλο υψόμετρο που βρίσκεται η κορυφή Island Peak στα 6.189 μέτρα, συντελούν σε μια πλήρη και αξιόλογη ανάβαση στα Ιμαλάια.

Για την ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ, στη "στέγη" του κόσμου, με 8.848 μέτρα υψόμετρο, μας λέει πως ήταν μια φυσική εξέλιξη ενός ανθρώπου που έχει αφοσιωθεί στην αναρρίχηση και στον Ιμαλαϊσμό, στα δύσκολα και τα ανεπανάληπτα. "Ο κάθε ορειβάτης -αναφέρει ο διεθνούς φήμης ορειβάτης- είναι ανήσυχο πνεύμα, περίεργη προσωπικότητα από τη φύση του. Για να φτάσει όμως ένας ορειβάτης ψηλά και να σκαρφαλώσει στα δύσκολα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, να συμβιβάζεται με τα δύσκολα και τον κίνδυνο, να ζητά πάντα περισσότερα, να βάζει στόχους ψηλούς και να είναι αποφασιστικός και τολμηρός. Η σωματική δύναμη είναι πλεονέκτημα αλλά και προϋπόθεση. Η ψυχική δύναμη, όμως, είναι η αρχή και το τέλος, είναι ότι πιο πολύτιμο έχει ένας ορειβάτης που δεν σταματά στα δύσκολα και ολοκληρώνει τους στόχους του", διαπιστώνει ο κ. Μαγγίτσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...