Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους

Κατατέθηκε την Τετάρτη προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους, με τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία την Παρασκευή.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την ταυτότητα των κτηρίων, τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης, τις αλλαγές χρήσης, τα προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις.
Απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, η κ. Μπιρμπίλη εκτίμησε πως η ρύθμιση των ημιυπαίθριων για διάστημα 40 ετών είναι μια ισορροπημένη λύση: «Το θέμα έχει δύο άκρα, το ένα της νομιμοποίησης, που δεν συμφωνεί κανείς να γίνει και είναι συνταγματικά παράλογο, και το άλλο της κατεδάφισης, το οποίο είναι κοινωνικά ανέφικτο» εξήγησε.
Επισήμανε ότι αντί να καταβάλλει ο πολίτης το πρόστιμο διατήρησης κάθε χρόνο, μπορεί να το καταβάλει για τα 40 επόμενα χρόνια εφάπαξ και σε καλύτερη τιμή.
Διευκρίνισε πάντως ότι εξαιρούνται τα ολοσχερώς αυθαίρετα και άλλες αυθαιρεσίες.
Η υπουργός τόνισε ότι ο πυρήνας της ρύθμισης αφορά το έλλειμμα γης που δημιουργήθηκε εξαιτίας του τρόπου που χτίστηκαν οι πόλεις. Είπε ακόμη ότι η βάση του κοινωνικού κριτηρίου για το νομοσχέδιο είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει και να δίνει ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία σε όσους συστηματικά αυθαιρετούν.
Τόνισε ακόμα ότι η ρύθμιση δεν έχει εισπρακτική λογική και δεν κλείνει «μαύρες τρύπες» της Οικονομίας. Η ρύθμιση, είπε, θα ήταν συνταγματικά εκκρεμής αν τα χρήματα δεν διοχετεύονταν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση. «Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να πάρει τα χρήματα για τον χωροταξικό σχεδιασμό και να τα δώσει στους δήμους» σημείωσε η υπουργός.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλη, που έθεσε το θέμα, η υπουργός ενημέρωσε ότι την Παρασκευή θα καταθέσει τον πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα τετραγωνικά μέτρα ανά ζώνη για να καταδειχτεί ότι δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση.

Τέλος, σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα και στο ερώτημα για το ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», η υπουργός ανέφερε ότι η λύση θα ήταν να πει κανείς ότι οι ημιυπαίθριοι προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Ωστόσο, εξήγησε, αυτό είναι μια ύστατη λύση και ίσως είναι αποσπασματικό αν κανείς δεν φέρει μια συνολική προσέγγιση για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. «Αυτή θα την φέρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΓΟΚ έχει να αλλάξει από το 1985.
«Επαναφορά του νόμου Σουφλιά»

Από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο ο εισηγητής Ελ. Αυγενάκης, όσο και ο πρώην υφυπουργός, Στ. Καλογιάννης, κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για «απίστευτες παλινωδίες» έξι μηνών, οι οποίες «κατέληξαν στο να φέρει τροποποιημένη επί τα χείρω τη ρύθμιση Σουφλιά». Είπαν ότι «η ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ γίνεται εμφανής αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις τους για τον νόμο Σουφλιά και τις σημερινές». Ο κ. Καλογιάννης μάλιστα εκτίμησε πως «η κατάσταση ξέφυγε από την αρχική ρύθμιση, αφού υπάρχει πρόβλεψη για νομιμοποίηση παράνομων χώρων πάνω από 70 τ.μ.», ενώ μίλησε και για «μεγάλες αοριστίες» σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή και πάλι «κυνηγάει» τα λαϊκά στρώματα και εκτίμησε πως «η πολιτική αυτή, όχι μόνον δεν χαρακτηρίζεται κοινωνική, αλλά είναι φοροεισπρακτική και φορομπηχτική υπό το 'αμόκ' που διακατέχει την κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα». Περιγράφοντας την κατάσταση στην Κοκκινιά και το Κερατσίνι, ζήτησε από την υπουργό να της πει αν ξέρει τι γίνεται σε αυτές τις περιοχές.

Από τον ΛΑΟΣ. ο Π. Μαρκάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που «φέρνει με άλλα λόγια και με καθυστέρηση το νόμο Σουφλιά, από την οποία προκλήθηκαν επιπλέον προβλήματα στους πολίτες».

Για «ρύθμιση που κληροδοτεί την εκκρεμότητα» έκανε λόγο η Λίτσα Αμμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μίλησε επιπλέον για «νομοσχέδιο που πάει κόντρα στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό» και «δεν ξεφεύγει από τη λογική τού να γεμίσουν τα ταμεία χρήματα από παρανομίες».
Για τη διαδικασία

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκαν αντιδράσεις εκ μέρους εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -Κ. Μητσοτάκης, Λ. Αυγενάκης (ΝΔ), Βέρα Νικολαϊδου (ΚΚΕ) Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ)- για «τη διαρροή του νομοσχεδίου» πριν αυτό τεθεί υπόψη των βουλευτών. Μάλιστα, οι βουλευτές έκαναν λόγο για «αχρήστευση της διαδικασίας» και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, αφού εκείνοι καλούνται να τοποθετηθούν επί ενημερωτικού σημειώματος της υπουργού, ενώ τα ΜΜΕ έχουν πλήρη γνώση όλου του νομοσχεδίου.

Η κ. Μπιρμπίλη απάντησε ότι από το υπουργείο το σχέδιο νόμου εστάλη την περασμένη Παρασκευή, ενώ επικαλέστηκε την απειρία της στις νέες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε, αλλά δεν μας απαγορεύεται να κάνουμε παρατηρήσεις», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Δριβελέγκας.
Για Ελληνικό και φαληρικό όρμο
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν τα χρήματα θα διατεθούν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, ή στο Ελληνικό, για να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό πάρκο, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι ημιυπαίθριοι του δήμου αυτού και των όμορων δήμων θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπλασης μέρους του Ελληνικού. Αποσαφήνισε δε, ότι «η ρύθμιση προβλέπει πως από τους δήμους, που παίρνεις τα χρήματα, σε αυτούς θα ξαναπάνε, κατά την συνταγματική επιταγή».

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο θα ενσωματώσει το ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων), καθώς επίσης και το Ταμείο των Δασών. Πρόσθεσε ότι μέσα στο ΕΤΕΡΠΣ δημιουργείται το Ταμείο του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, το οποίο θα παίρνει όλα τα χρήματα από τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια και θα τα ξαναφέρνει στην πόλη. «Αυτό θα ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση», είπε.

Σχετικά με την πρόσβαση στο Ελληνικό, είπε ότι πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, το οποίο ρυθμίζεται νομοθετικά, προβλέπει την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Ταε Κβο Ντο, που θα γίνει συνεδριακό κέντρο. Συμπλήρωσε δε, ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού είναι σε συνεννόηση με τους όμορους δήμους, προκειμένου να εξετασθεί πώς θα δρομολογηθεί πιο αποτελεσματική παρέμβαση, έτσι ώστε η θάλασσα να είναι προσπελάσιμη στον κόσμο.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...