Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Πετάνε στο δρόμο 38 ψυχές

Λίγο πριν από το λουκέτο βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σήμερα φιλοξενεί 38 άτομα, εκ των οποίων τα 23 είναι παιδιά. Το μέλλον τους είναι ακόμη πιο αβέβαιο από ό,τι όταν ήρθαν στην Ελλάδα, αφού ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Προς στιγμήν πάντως επιβιώνουν χάρη στη φιλανθρωπία των Θεσσαλονικέων που προσφέρουν ρούχα και τρόφιμα.
Από χθες η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη, αφού η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, καθώς οι λογαριασμοί παρέμεναν απλήρωτοι, ενώ η απουσία προσωπικού υποχρέωσε τους πρόσφυγες να αυτοοργανωθούν όσον αφορά την καθαριότητα και το μαγείρεμα. Ο δήμος Θέρμης, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ετοιμάζεται να προβεί σε έξωση αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς δεν έχουν αποδοθεί ενοίκια έξι χρόνων, που υπολογίζονται σε 700.000 ευρώ.

Στέρεψαν τα κονδύλια Το κέντρο, που στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης, χρηματοδοτούνταν κανονικά τα πρώτα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, ωστόσο τα κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας άρχισαν κάποια στιγμή να στερεύουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανάγκασε τα μέλη της διοίκησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Κοινωνική Αλληλεγγύη” να τα βροντήξουν και να φύγουν στα τέλη Φεβρουαρίου. “Το λουκέτο, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποφευχθεί για το κέντρο, τη μοναδική δομή για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν υπάρχει ούτε διοίκηση ούτε προσωπικό να τους φροντίσει. Μοναδικά στηρίγματά τους είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η νομαρχία και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που δίνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων”, τόνισε η αντινομάρχης Πρόνοιας  Έφη Βασιλειάδου.

Τους σώζει η φιλανθρωπία Αυτή τη στιγμή μοναδικό δεκανίκι για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο είναι οι προσφορές αγάπης των Θεσσαλονικέων, που δίνουν ότι μπορούν, ρούχα, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα κ.ά. “Το πρόβλημα δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, που είναι ταλαιπωρημένοι, θα έχουν και αύριο ανάγκες, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν δουλειά και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενταχθούν στην κοινωνία”, σημείωσε η αντινομάρχης.
Όσον αφορά τα κονδύλια για τη λειτουργία του κέντρου, η νομαρχία, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια εκταμιεύονταν όλο και λιγότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν τα έξοδά του. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Βασιλειάδου, το υπουργείο ενέκρινε 1.000.000 ευρώ τον χρόνο, αν και οι ετήσιες ανάγκες του κέντρου ανέρχονται σε 3.000.000 ευρώ.
Το υπουργείο, όπως εξήγησε το μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης  Έφη Γελασοπούλου, δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα κάνει με το κέντρο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν χρήματα. “Οι 38 άνθρωποι που φιλοξενούνται στο κέντρο ζουν πολύ δύσκολα, αφού το φαγητό και τα ρούχα τους εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία των πολιτών”, υπογράμμισε η κ. Γελασοπούλου.
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν δεν πεινάνε, γιατί υπάρχει ανταπόκριση από χορηγίες, ούτε ζουν άθλια, απλώς είναι στενόχωρα, γιατί σε καθένα από τα δωμάτια ζει από μία οικογένεια.

Προσφορά και το πετρέλαιο Εκτός από το φαγητό και τα ρούχα, προσφορά είναι και το πετρέλαιο που χρειάζεται για τη θέρμανση του κτιρίου. Χορηγός είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να πληρώσει το πετρέλαιο, ενώ προσπαθεί να βρει τρόπους για τη βιωσιμότητα του χώρου. “Πήραμε απόφαση να πληρώσουμε τη θέρμανση, αλλά δυστυχώς χθες έκοψαν το ρεύμα και είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστήκαμε. Δεν το ξέραμε για να σώσουμε την κατάσταση”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλης Λαμτζίδης. Αυτή τη στιγμή γίνεται ομαδική προσπάθεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, για να πείσουν τους πολίτες και τους φορείς να βοηθήσουν με όποιο τρόπο τους πρόσφυγες του κέντρου, συμπλήηρωσε. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση του κέντρου ο κ. Λαμτζίδης επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το καθεστώς, ούτε τι προϋπολογισμό κατέθετε η διοίκηση, ούτε τι χρήματα εγκρίνονταν τελικά.  


“Θα προβούμε αναγκαστικά σε έξωση”
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, το κτίριο του οποίου ανήκει στον δήμο Θέρμης, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μετά το Πάσχα ο δήμος θα κάνει έξωση. “Είμαι ο τελευταίος που θα εφάρμοζα τέτοια απόφαση, αλλά είμαι αναγκασμένος, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ενοίκια έξι χρόνων και το ποσό έχει φτάσει τα 700.000 ευρώ”, τόνισε ο δήμαρχος. Εξήγησε ωστόσο ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση, ενέργεια που έπρεπε να γίνει πριν από δύο χρόνια, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. “Είναι δημόσιο κτίριο και κινδυνεύω με καταλογισμό. Δεν μπορώ να παραβλέψω το χρέος, διαφορετικά μπορεί να πάω φυλακή”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Ανέφερε ακόμη ότι ο δήμος έδειξε επιείκεια και ανοχή, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το κτίριο δυστυχώς παραδόθηκε αναπαλαιωμένο και ευπρεπισμένο και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...