Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Γιος εφοπλιστή αργοσβήνει στη φυλακή

Μάχη με τον καρκίνο δίνει σ’ ένα κελί των φυλακών Κορίνθου, όπου κρατείται, γιος εφοπλιστή που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια για τραπεζικές απάτες.

Η ιστορία του 53χρονου σήμερα γιου εφοπλιστή μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Πάθη, έρωτες, ανθρωποκυνηγητό σε όλη την υφήλιο, τραπεζικές απάτες και αποδράσεις από σωφρονιστικά ιδρύματα συνθέτουν το παζλ της ζωής της τελευταίας 20ετίας του γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας. Σήμερα, ο άνθρωπος που μεγάλωσε στα πολυτελή σαλόνια και σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της Αγγλίας δίνει μάχη μέσα σε ένα κελί για να κρατηθεί στη ζωή. Οι γιατροί έχουν διαγνώσει ότι έχει καρκίνο του στόματος και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και να πεθάνει μέσα στη φυλακή. Μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν τον άνθρωπό τους, οι συγγενείς του 53χρονου άνδρα βγάζουν κραυγή αγωνίας ζητώντας διακοπή της ποινής των δις ισόβια αφού, όπως λένε, ο 53χρονος πρώην έμπορος αυτοκινήτων έπεσε θύμα πλεκτάνης.

Ολα άρχισαν πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Σε ηλικία 31 ετών είχε μόλις χωρίσει από τη γυναίκα του όταν γνώρισε τη διευθύντρια χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Εντυπωσιάστηκε από την πανέμορφη γυναίκα και έκανε μαζί της σχέση. Οι δύο ερωτευμένοι ζούσαν μια παραμυθένια ζωή, καθώς τότε όλα τα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας ήταν ανοιχτά για τον γόνο της αριστοκρατικής οικογένειας και την πανέμορφη συνοδό του. Μετά από τρεις μήνες όμως -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- η ερωμένη του, διευθύντρια τράπεζας, του εκμυστηρεύεται ότι έχει μεταφέρει χρήματα από λογαριασμούς πελατών σε δικό της λογαριασμό. Το ερωτευμένο ζευγάρι αποφασίζει να φύγει για το εξωτερικό για να χαρεί όχι μόνο τον έρωτά του, αλλά και τα... χρήματα που φούσκωσαν τον λογαριασμό της ωραίας γυναίκας. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν σχεδιάσει. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συνελήφθησαν και οι δύο. Η διευθύντρια της τράπεζας και ο γιος του εφοπλιστή καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών. Ο 31χρονος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απάτη. Εκείνος όμως ισχυρίστηκε πως το μόνο που έκανε ήταν να μεσολαβήσει για να εκδοθούν τα πλαστά διαβατήρια.

Φυλακίζονται και οι δύο το 1990, αλλά μετά από τρεις μήνες ο νεαρός γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας καταφέρνει να δραπετεύσει και πηγαίνει στο Μόναχο της Γερμανίας με ψεύτικο όνομα. Ο 53χρονος παραμένει ασύλληπτος για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια και γυρνάει όλο τον κόσμο ως ναυτικός, ώσπου τον Μάιο του 2007 συλλαμβάνεται στην Ισπανία, αφού είχαν εκδοθεί σε βάρος του πολλά εντάλματα σύλληψης. Εκδίδεται στην Ελλάδα, όπου και μαθαίνει ότι σε βάρος του υπάρχουν και άλλα αδικήματα με τραπεζικές απάτες, για τα οποία το 2008 καταδικάστηκε σε δις ισόβια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιος του εφοπλιστή στις 19 Ιουλίου του 1989 πήγε σε υποκατάστημα τράπεζας και εισέπραξε 30.000.000 δραχμές δίνοντας στους υπαλλήλους μια πλαστή επιταγή και πλαστή αστυνομική ταυτότητα με τα στοιχεία ενός άλλου, υπαρκτού όμως, προσώπου. Μετά από λίγες μέρες πήγε σε άλλο υποκατάστημα της τράπεζας και εξαργύρωσε μια επιταγή 19.000.000 δραχμών, ενώ λίγο αργότερα πήγε για δεύτερη φορά στο πρώτο υποκατάστημα της τράπεζας και ζήτησε να εισπράξει επιταγή 40.000.000 δραχμών. Ο ταμίας υποψιάστηκε ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε και η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε.

Σήμερα, με βαρύτατα προβλήματα υγείας ο 53χρονος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν διέπραξε ποτέ το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βάρος της τράπεζας. «Στο δικαστήριο δεν προσκομίστηκαν ποτέ έγγραφα της προανάκρισης, που είναι σε πολλά σημεία αντίθετα με τις μαρτυρικές καταθέσεις. Αυτά τα χαρτιά έχουν εξαφανιστεί. Πού είναι η ταυτότητα με την οποία υποτίθεται ότι εισέπραξε τα χρήματα;» αναρωτιέται στενό συγγενικό πρόσωπο του 53χρονου βαρυποινίτη, προσθέτοντας: «Οι υπάλληλοι της τράπεζας στην αρχή είχαν αναγνωρίσει άλλο πρόσωπο. Μόλις όμως συνελήφθη ο γιος του εφοπλιστή ανακάλεσαν και κατηγόρησαν αυτόν! Κρίθηκε ένοχος για ένα αδίκημα που δεν διέπραξε ποτέ».

Εχοντας περάσει τρία χρόνια στη φυλακή ο 53χρονος πρώην έμπορος αυτοκινήτων ελπίζει πλέον να δικαιωθεί τον Ιούνιο που θα εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται τα παιδιά του, ενώ με τον υπερήλικα πατέρα του άρχισε να έχει πάλι επικοινωνία τον τελευταίο καιρό. Πατέρας και γιος είχαν να μιλήσουν πάνω από δέκα χρόνια, καθώς ο εφοπλιστής δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον γιο του για τον διασυρμό της οικογένειάς του. ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...