Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

37 χρόνια όμηροι της χούντας για ένα οικόπεδο!

Ομηρος της χούντας βρίσκεται εδώ και 37 ολόκληρα χρόνια μία οικογένεια για ένα οικόπεδο. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι η πραγματικότητα. Το χειρότερο από όλα είναι η παθητική στάση που κρατά μέχρι και σήμερα η Πολιτεία, η οποία δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση για να δοθεί επιτέλους τέλος σε μία αδικία που κρατά σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ενα οικόπεδο-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας που επί της ουσίας δεν χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, ωστόσο από καπρίτσια της χούντας και για τη... θέα της πρώτης -τότε- κυρίας Δέσποινας Παπαδοπούλου εξακολουθεί να μην είναι εκμεταλλεύσιμο από τους ιδιοκτήτες του.

Ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας που κρατάει από το 1973; Αλήθεια, τι απάντηση μπορεί να δώσει κανείς, όταν ακόμη και σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει το αυτονόητο; Να στείλει δηλαδή την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ανασκαφές και να δώσουν οριστική λύση στην ύπαρξη ή μη αρχαιολογικών ευρημάτων;

Το ακίνητο βρίσκεται επί της λεωφόρου Αρδηττού στο Μετς, απέναντι από τον ναό της Αγίας Φωτεινής. Η περιπέτεια του οικοδομικού τετραγώνου 53013 έχει μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία. Σχετίζεται με την ύπαρξη σε αυτό αρχαιολογικών ευρημάτων που υποτίθεται πως συνδέονται με τον Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος, έργο που κατά πάσα πιθανότητα έχτισε ο Καλλικράτης το 448 π.Χ., σύμφωνα με αναφορές του Πλάτωνα και του Παυσανία.

Ετσι λοιπόν, στον ρουν της Ιστορίας, το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο πολλές φορές προτάθηκε προς απαλλοτρίωση ή προς απευθείας εξαγορά από το Δημόσιο, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί η ορθή διαδικασία, αφού συνεχώς προέκυπταν διαφορετικοί λόγοι που διαφωνούσαν είτε για τον σκοπό είτε για τον χώρο της απαλλοτρίωσης. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αόριστων εκτιμήσεων για την ακριβή αρχαιολογική εκτίμηση των ευρημάτων είναι -όπως θα διαπιστώσετε- οι ιδιοκτήτες του ακινήτου στο εν λόγω τετράγωνο επί σχεδόν σαράντα χρόνια να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν, ούτε να το χτίσουν ούτε και να εισπράξουν χρήματα από το κράτος με την απαλλοτρίωσή του. Αντιθέτως, για όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν στην Εφορία τους προβλεπόμενους φόρους, ενώ ταυτόχρονα η φορολογική δήλωσή τους εκτινάσσεται στα ύψη.

Η περιπέτεια των ιδιοκτητών του συγκεκριμένου οικοπέδου ξεκίνησε το 1973. Τότε θέλησαν να το αξιοποιήσουν με την ανοικοδόμησή του. Ομως έπεσαν πάνω στη χούντα των συνταγματαρχών και κυρίως στη σιδηρά κυρία της δικτατορίας, τη Δέσποινα Παπαδοπούλου. Η τελευταία δεν ήθελε με τίποτε να ανεγερθεί το κτίριο. Γιατί; Προτίμησε να χτιστεί η δική της ιδιοκτησία με την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και όλη την Αθήνα στο πιάτο! Οι ιδιοκτήτες δεν το έβαλαν κάτω και πίεζαν συνέχεια για την ανοικοδόμηση του οικοπέδου τους, αλλά η χούντα δεν μπορούσε να χαλάσει το χατίρι της Δέσποινας. Ετσι, η τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού άλλαξε πορεία και ανέφερε ότι στο οικοδομικό τετράγωνο 53013 υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και η ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου είναι αδύνατη, όμως την ίδια στιγμή ήρθην η απαλλοτρίωση στο Ο.Τ. 53012…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...