Η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, βάσει απόφασης που εξέδωσε την Κυριακή το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας προσφυγή που είχε κατατεθεί για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2004.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Φυσικής Υγιεινής Διατροφής και Διαβίωσης, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας το 2004 με την οποία ορίζεται ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Ο σύνδεσμός υποστήριζε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την κοινοτική νομοθεσία, το Σύνταγμα και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Το ΣτΕ αναφέρει ότι ο περιορισμός στην διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής που θέτει η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση» και ο περιορισμός στην πώλησή τους «δεν συνιστά ιδιαίτερα δραστικό περιορισμό, πλήττοντα ευθέως την πρόσβαση στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά σε απλό περιορισμό των σημείων πώλησή τους».
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η απαγόρευση διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής εκτός των φαρμακείων δεν αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζει επιτρεπτώς την εμπορική ελευθερία των επιχειρήσεων.
Επισημαίνεται ότι «είναι μέτρο γενικό και αντικειμενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Συντάγματος».
Παράλληλα, η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Σύμφωνη είναι και η νομολογία του ΔΕΚ στον τομέα αυτό, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση. Τέλος, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προσκρούει στην ΕΣΔΑ, καθώς δεν περιορίζει την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των διατηρούντων καταστήματα φυσικής υγιεινής διατροφής και διαβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!