Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ελληνο-ισπανική «σύρραξη» για τη «Μαφία» της Γεωργίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ αστυνομικός εμφύλιος ξέσπασε με αφορμή τη δράση της γεωργιανής μαφίας. Ο επικεφαλής του τμήματος της ισπανικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Αντόνιο Σαλίνας κατηγόρησε τους Έλληνες συναδέλφους του για έλλειψη συνεργασίας. «Δεν υπήρξε ίσως εκ μέρους των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας η συνεργασία για τη σύλληψη του ανώτατου υπεύθυνου του μαφιόζικου δικτύου», δήλωσε ο Σαλίνας, προκαλώντας την «έκρηξη» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
 
Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, ο Ισπανός πρέσβης επικοινώνησε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας συγγνώμη για τις δηλώσεις του Σαλίνας, ενώ η ισπανική πλευρά δεσμεύτηκε και για λεκτική επανόρθωση από τον εισαγγελέα. Όπως έγινε γνωστό, η ισπανική αστυνομία είχε αρχίσει, με τη συνδρομή της Εuropol, την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα εγκληματικών οργανώσεων στην Ευρώπη, το οποίο αποτελείται στο σύνολό του από Γεωργιανούς. 
 
Η «Μαφία» της Γεωργίας, όπως είχε γίνει γνωστή στους αστυνομικούς κύκλους, είχε τον έλεγχο των κυκλωμάτων σωματεμπορίας και ναρκωτικών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα μέλη της καταζητούνταν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπόριο όπλων, αλλά και αρκετές δολοφονίες. Ο μηνιαίος τζίρος της γεωργιανής μαφίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αποτιμάται σε περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.
 
Μαζί με τη ρωσική μαφία ήλεγχαν το 90% της εμπορίας ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου όπλων, ενώ είχαν καταφέρει να υπερισχύσουν στον πόλεμο του υποκόσμου, όταν δολοφόνησαν τον Ιρλανδό αρχιμαφιόζο Πάντι Ντόιλ. Η περιγραφή που τους συνόδευε στις αστυνομικές αναφορές έκανε λόγο «για αδίστακτους εγκληματίες που σέβονται ελάχιστα την ανθρώπινη ζωή».

Σε μια συντονισμένη και ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 80 μέλη της γεωργιανής μαφίας σε Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία.
Ο αρχηγός όμως της οργάνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής αστυνομίας, είχε καταφέρει να διαφύγει και να βρει καταφύγιο κοντά σε ομοεθνείς του στη Θεσσαλονίκη.

Τα σήματα στην ΕΛ.ΑΣ.
Η ισπανική αστυνομία έστειλε, τη Δευτέρα, στην ΕΛ.ΑΣ. αίτημα συνδρομής για τη σύλληψη του 49χρονου αρχιμαφιόζου με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών, απόπειρας ανθρωποκτονίας και σωματεμπορίας. Οι Ισπανοί υπέδειξαν ως τόπο προσωρινής κατοικίας του 49χρονου ξενοδοχείο πολυτελείας στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν τον εντόπισαν όμως στο ξενοδοχείο και οι Ισπανοί επανήλθαν χθες με νεώτερο σήμα που υπεδείκνυε στην ΕΛ.ΑΣ. να αναζητήσει τα ίχνη του στις Συκιές Θεσσαλονίκης. «Δεν μας υπέδειξαν συγκεκριμένη κατοικία ή τουλάχιστον οδό, αλλά μια περιοχή που είναι αρκετά μεγάλη. Καμία έρευνα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μισή μέρα, όπως ενδεχομένως θα ήθελαν οι Ισπανοί», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...