Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η Εκκλησία ρίχνει τους τόνους για την περιουσία


Χαμηλώνει τους τόνους η Εκκλησία στο θέμα της φορολόγησης της περιουσίας της μετά και τις πρόσφατες υποχωρήσεις της κυβέρνησης (μειώθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης στις δωρεές προς την Εκκλησία).
Ενδεικτικό είναι ότι χθες η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να σταλεί κείμενο προτάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό η Εκκλησία θα επαναλαμβάνει τη θέση της, δηλαδή η φορολόγηση 20% να αφορά τα καθαρά έσοδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Εκκλησία να δεχθεί τη φορολόγηση 20% αλλά από τον φόρο να εκπίπτει το 50% των εξόδων. Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση που επεξεργάζονται τα τελευταία 24ωρα και οι δύο πλευρές. Ακόμη, οι ιεράρχες αναμένεται να ζητήσουν να μη φορολογούνται τα ακίνητα της Εκκλησίας που είναι δεσμευμένα και να μειωθεί στο 1 τοις χιλίοις το ΕΤΑΚ, εφόσον πλέον το τέλος καταργείται και επανέρχεται σε ισχύ ο ΦΜΑΠ.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο χθεσινό ανακοινωθέν δεν υπήρχαν οι χαρακτηρισμοί «άδικη» ή «παράνομη φορολόγηση», τους οποίους χρησιμοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και αρκετοί μητροπολίτες. Αντίθετα, οι μητροπολίτες αναφέρουν πως «η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε ούτε τώρα αρνείται τη φορολόγηση, στη σημερινή σκληρή μάλιστα πραγματικότητα». Και προσθέτουν πως επιθυμούν να βρεθεί ο τρόπος ώστε και η Εκκλησία να έλθει αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας, αλλά και το φιλανθρωπικό της έργο να μη ζημιωθεί και τελικά να ωφελείται ο λαός.
Εκκλησιαστικές πηγές τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας οφείλεται στην προσπάθεια συμβιβασμού που έγινε τις τελευταίες ημέρες και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται πάντως ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν 13 μητροπολίτες, ενώ το κείμενο που θα αποσταλεί στην Επιτροπή της Βουλής θα συνταχθεί από τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Ναυπάκτου, Ελασσόνος, Δημητριάδος, Σύρου και Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...