Η πρώτη εμπορική έκθεση της... βιομηχανίας των σουβλατζήδικων πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Σταρ της έκθεσης ήταν το D ner Robotu, ένα ρομπότ που κόβει με επιδεξιότητα τον γύρο.
Οι πίτες με γύρο είναι στη Γερμανία μια εμπορική δραστηριότητα αξίας 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Υπάρχουν 15.500 εστιατόρια ντονέρ- κεμπάμπ στη χώρα και αυτά ακριβώς αποτελούν τον στόχο του τουρκοκύπριου επιχειρηματία Αχμέτ Καλιοντσού, ο οποίος ζει στη Βιέννη και επινόησε το ρομπότ που κόβει τον γύρο. Στο D ner Robotu, μια ψηφιακή κάμερα τοποθετημένη στην κορυφή του γύρου καθοδηγεί τη λεπίδα και ο όλος μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με τηλεχειρισμό. Τούρκοι μετανάστες ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να πουλάνε πίτες με γύρο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Βερολίνο. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη γερμανική πρωτεύουσα υπάρχουν χίλια σουβλατζήδικα περισσότερα από όσα υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη! «Γιατί λοιπόν δεν υπήρχε μέχρι τώρα μια εμπορική έκθεση γι΄ αυτό το ανθηρό εμπόριο;» ρώτησε το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» τον 40χρονο Ταρκάν Τασιουμρούκ, πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Τουρκικού Γύρου στην Ευρώπη (ΑΤDΙD), η οποία έχει πάνω από 50 μέλη. «Οι παραγωγοί είναι σχεδόν όλοι οικογενειακές επιχειρήσεις», απάντησε εκείνος. «Είναι αφοσιωμένοι πλήρως στην παραγωγή και τις πωλήσεις και δουλεύουν συνεχώς. Είναι τόσο απασχολημένοι με αυτή τη δραστηριότητα ώστε μέχρι τώρα δεν είχαν σκεφτεί την ευρύτερη εικόνα».
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να δοκιμάζουν κρέας φρεσκοκομμένο από το D ner Robotu. Οι περισσότεροι «παλιοί» του επαγγέλματος συμφωνούσαν πάντως ότι το ρομπότ δεν μπορεί να συναγωνιστεί το ποιοτικό κόψιμο που κάνει ένας πεπειραμένος κόφτης γύρου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε δύο μεγάλες αίθουσες διακοσμημένες με σημαίες και λουλούδια και προσείλκυσε όλη την ελίτ της βιομηχανίας των σουβλατζήδικων του Βερολίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και θα δημοσιευτεί αρκεί να μην είναι υβριστικό ή... διαφημιστικό!